Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Građani i daruvarske udruge dobili su mjesto za rad i prostor za predstavljanje svoga rada

Kulturno-društveni centar besplatan za aktivnosti do svibnja 2022. godine

Foto: Grad Daruvar
Korisnik projekta čija je vrijednost veća od milijun kuna je i Astronomsko društvo Kumova slama

Realizacijom dva projekta za Hrvatski dom Daruvar je dobio još jedan uređen objekt, a građani i daruvarske udruge mjesto za rad i prostor za predstavljanje svog rada. Projektnom realizacijom donedavno Hrvatski dom revitalizirao se u Kulturno društveni centar Daruvar, a ovih je dana i gradonačelnik Damir Lneniček obišao završene radove.

ČAZMA Udruge se smjestile u bivšu zgradu Žita

Plan aktivnosti

Korisnik projekta je Astronomsko društvo "Kumova slama", dok su partneri na projektu Grad Daruvar, Razvojna agencija Daruvar, Ženska klapa Stentoria, Pučko otvoreno učilište Daruvar i Foto film klub Daruvar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,014.859,09 kuna, a sufinancirao ga je EU iz Europskog socijalnog fonda, dok je razlika od 15 posto pokrivena iz državnog proračuna RH.

– Odrađena su znatna ulaganja kako bi se zgrada stavila u funkciju jer je prostor bio devastiran, provedeno je unutarnje uređenje prostora, sanirani su i renovirani postojeći toaleti te je napravljen novi toalet prilagođen osobama s invaliditetom. Društveno-kulturni centar Daruvar sada je otvoren te pozivamo sve zainteresirane da planiraju svoje aktivnosti u novouređenom prostoru. Prostor je spreman za organiziranje društveno-kulturnih aktivnosti, glazbenih događanja, književnih večeri, projekcije filmova, manifestacija, edukacija ili sastanaka, a koristi se potpuno besplatno tijekom trajanja projekta do 29. svibnja 2022. godine – objasnila je ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer. Gradonačelnik Damir Lneniček ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo što će još jedan novouređeni objekt osim podizanja kompletne vizualne slike grada poslužiti i svojoj svrsi.

U GAREŠNICI Kućanstvima umjesto vrećica stižu nove kante za plastiku

– Drago mi što smo došli do projekata koji se tiču kulture i udruga te koji će im omogućiti uvjete koji su im potrebni. Osim energetske obnove, Hrvatski dom sada je i u funkciji kulturno-umjetničkih događanja. Kao što je ravnateljica već rekla, pozivamo sve zainteresirane da se jave. Veliko je zadovoljstvo vidjeti zgrade poput ove, koje su godinama propadale, da sada služe kao ukras našeg lijepog grada. Osim Hrvatskog doma, kao primjer navodim i nekadašnju tvrtku Dalit koja danas služi kao poduzetnički inkubator – kazao je gradonačelnik Lneniček.

Zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi istaknula je da je Hrvatski dom, ili ranijim generacijama poznat kao Dom omladine ili Disko, zapravo mjesto okupljanja za sve koji su emocionalno vezani za taj prostor u kojem su se rađale prve simpatije i ljubavi.

Obnova u sklopu dva projekta

Tehnološki park morao se preseliti na drugu adresu IT zajednica u Bjelovaru vrlo brzo bit će stup bjelovarskog gospodarstva

– Kada sam ušla u prostor Hrvatskog doma prije četiri godine, ostala sam zatečena ruševnim stanjem same zgrade pa je tako prostor koji se nalazi u centru grada Daruvara morao krenuti s obnovom u sklopu dva projekta – prisjetila se Vanda Cegledi te dodala da je prvim projektom osigurana energetska obnova zgrade, a drugim revitalizacija unutarnjeg prostora kojom se omogućilo da prostor zaživi kao kulturni centar u kojem će djelovati daruvarske udruge.