Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
140. obljetnica Gradskog društva Crvenog križa

Gradonačelnik Mišel Jakšić: Vi ste ponos cijele Koprivnice

Foto: Crveni križ Koprivnica
- Koprivnica je treća, a naša županija prva u Hrvatskoj po broju darivanja krvi na stotinu stanovnika - otkrila je ravnateljica GD Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica obilježilo je prošli tjedan 140 godina od osnutka te Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Na svečanosti je predstavljena i publikacija o 140 godina koprivničkog Crvenog križa te su tradicionalno uručena jubilarna priznanja darivateljima krvi.

Nova zgrada

Društvo je osnovano još 1881. godine i u cijeloj je Hrvatskoj poznato po brojnim aktivnostima kojima pomaže potrebitima. Neke su akcije dobile i nacionalni štih. Na dodjeli jubilarnih priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi domaćin svečanosti bio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je još jednom istaknuo da je ta udruga ponos cijeloga grada.

– Doista se imamo čime ponositi. Brojnim akcijama iskazali ste solidarnost i veliko srce, a koliko ste nam važni i koliko je  važno strukturirano djelovanje koje imamo kroz Crveni križ pokazalo se i nedavno, tijekom pandemije i potresa. Najbolji dar za 140. rođendan je ulaganje od 15 milijuna kuna u novu zgradu Centra za pomoć u kući – naglasio je Jakšić.

Darivateljima krvi njihov dan je čestitala i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev.

– Svaki deveti stanovnik Podravine dobrovoljni je darivatelj krvi. U pandemijskoj 2020. godini organizirali smo 81 akciju i 
prikupili 5066 doza krvi. Zahvaljujući tom rezultatu Koprivnica je treća, a naša županija prva u Hrvatskoj po broju davanja na 
stotinu stanovnika. Zahvaljujući vama, hrabrim ljudima, spašeni su mnogi ljudski životi na čemu vam iskreno zahvaljujemo – poručila je jubilarnim darivateljima  Adela Sočev.

Predsjednik Gradskog društva Vjekoslav Štimac podsjetio je kako se darivanje krvi, podjela toplih obroka, paketa hrane, sportske obuće i pribora za učenike te niz drugih aktivnosti provode svakodnevno.

U Koprivnicu je na veliku svečanost došao i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt. Na proslavi okruglog rođendana razrezana je i torta koju je Crvenom križu poslala koprivnička prehrambena kompanija Podravka.

– Darivatelji i Crveni križ idu rukom pod ruku. Svjesni smo da kad su povećane potrebe za krvlju ne postoji slavina iz koje će ona kapati, nego je to jedan odnos humanosti i čovjekoljublja koji živi između darivatelja i gradskih društava Crvenog križa, a to je ovdje itekako prisutno – zahvalio je svima Robert Markt.

Priznanja za višegodišnje nesebično i predano darivanje krvi primila su ukupno 82 jubilarca, a uručene su i obiteljske te zahvalnice za one koji zbog bolesti ili dobne granice nisu više u mogućnosti davati krv. Ukupno je u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi dodijeljeno 97 priznanja.

Plakete i zahvalnice

Plaketa i zahvalnica za izvanredan uspjeh za 150 darivanja uručena je Darku Fajdiću. Zahvalnicu za 125 darivanja dobili su Dražen Buhanec i Marjan Krsnik, a plaketu i zlatni znak za 75 darivanja kod žena otišlo je u ruke Biserke Čutanec i Vesnice Samardžić. Zahvalnicu i zlatni znak priznanja Hrvatskoga crvenog križa za 100 darivanja primili su Josip Kancijan, Miroslav Lukčin, Tomo Opica, Božidar Oršoš, Đuro Pavliček, Kristijan Sminderovac, Darko Solar, Martin Strmečki i Dragutin Toplek.