Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
JASTREBARSKO

Gradonačelnik: 'Obnova dvorca bila je jedan od naših najvažnijih zacrtanih ciljeva'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobrena su bespovratna sredstva

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i direktor tvrtke Capital Ing d.o.o. Marko Jagačić potpisali su ugovor o pružanju usluga izrade projektne dokumentacije za obnovu dvorca Erdödy u Jastrebarskom.

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA Za vodoopskrbni cjevovod 4,2 milijuna kuna

Jedan od najvažnijih ciljeva

– Nakon prvotno potpisanog Ugovora o dodjeli gotovo 50 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, ovo je još jedan povijesni trenutak za naš Grad. Nakon dugotrajnog postupka javne nabave koji je, usudio bih se reći, u velikoj mjeri uvjetovan zakonskim procedurama u postupcima javne nabave, a čime se indirektno usporavaju realizacije velikih EU projekata u propisanom, odnosno odobrenom razdoblju, danas smo napokon potpisali ugovor o projektiranju i time još dublje zakoračili u stvaranje nove i bolje budućnosti simbola našeg grada. Vjerujem kako će dvorac uskoro zasjati u starom novom ruhu na ponos svih Jaskanaca – istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel i dodao:

– Nebriga o dvorcu i obnova zanemarenih kulturnih vrijednosti našeg grada bili su jedan od razloga mog uključenja u politiku i rada za bolje jaskansko sutra, zajedno s Mihaelom Zmajlovićem. Upravo iz tog razloga, slobodno mogu reći kako je obnova dvorca bila jedan od naših najvažnijih zacrtanih ciljeva. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način tijekom svih ovih godina marljivo radili na projektu obnove dvorca, a koji će, vjerujem, uskoro ponovno biti svijetla točka naše Jaske! – rekao je gradonačelnik Novosel.

NASTAVAK SUFINANCIRANJA Sa 1000 kuna po djetetu Jastrebarsko sufinancira djelatnost dadilja

Više od 10 godina zalaganja

U Gradu podsjećaju da je nakon više od desetljeća upornog zalaganja s ciljem obnove i očuvanja ovog vrijednog povijesnog resursa od izuzetne važnosti za ostvarivanje brojnih kulturnih, društvenih i ekonomskih koristi cijelog jaskanskog kraja, iz Europskog fonda za regionalni razvoj Gradu Jastrebarskom odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49,503.626,59 kuna za projekt "Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom", a ugovor o dodjeli tih sredstava potpisali su 1. srpnja 2020. gradonačelnik Novosel, tadašnji Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Obnova i revitalizacija dvorca uključuje obnovu i revitalizaciju neadekvatno korištene i napuštene zgrade tog zaštićenog kulturnog dobra i izgradnju parkirališta. Kako se navodi, revitalizacijom napuštenog prostora od 3709 četvornih metara riješit će se kvalitativni i kvantitativni nedostatak javne, društveno-kulturne i ekonomske infrastrukture na području Grada i gravitacijskog područja.