Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Forum je okupio gradonačelnike iz cijeloga svijeta

Gradonačelnik Radić na 4. UN-ovu Forumu gradonačelnika u Ženevi

storyeditor/2024-10-04/FB_IMG_1727880727296.jpg
Foto: Osijek RASPRAVLJALO se i o posljedicama i odgovornostima lokalnih vlasti u vezi s Paktom za budućnost

Na poziv Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE), gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sudjelovao je na prošlotjednom 4. Forumu gradonačelnika u Ženevi pod nazivom "Summit gradova budućnosti". Forum je okupio gradonačelnike iz cijeloga svijeta, koji su raspravljali o ključnim temama za budućnost gradova, uključujući održivi razvoj i financiranje razvoja, mir i sigurnost, znanost, tehnologiju i inovacije, mlade i buduće generacije te transformaciju globalnog upravljanja. Gradonačelnici su ujedno raspravljali o posljedicama i odgovornostima lokalnih vlasti u vezi s Paktom za budućnost.

– Drago mi je da je iz Hrvatske upravo Osijek prepoznat kao grad koji može znatno doprinijeti raspravama o oblikovanju bolje i održivije budućnosti gradova diljem svijeta. Osijek je, prema procjenama ekonomskih stručnjaka, grad pametnog i održivog rasta koji se sustavno razvija na temelju pametnih tehnologija, svjetskih investicija i ulaganja u infrastrukturu te primjenjuje načela održivosti u svim aspektima društva i gospodarstva. Na području grada Osijeka u tijeku su projekti u javnom sektoru vrijedni više od 350 milijuna eura, od čega je polovina europski novac te svi reflektiraju prioritete održivoga razvoja i zaštite okoliša – istaknuo je gradonačelnik Radić. Dodao je kako su ovakvi događaji ujedno dobra prilika ne samo za razmjenu iskustava i dobrih praksi između gradova, nego i za promidžbu grada Osijeka u kontekstu međunarodne suradnje.

Uz Radića, 4. Forumu gradonačelnika u Ženevi nazočio je i osječki dogradonačelnik Dragan Vulin. Uoči održavanja Foruma, izaslanstvo Grada Osijeka sastalo se i s Gordanom Markotićem, stalnim otpravnikom poslova u Stalnoj misiji RH pri Uredu UN-a i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Gradonačelnik je na sastanku upoznao stalnog otpravnika poslova s kapitalnim osječkim infrastrukturnim projektima poput modernizacije tramvajske infrastrukture, nabave novih tramvaja i autobusa, Projekta Osijek 4, najmodernijeg pročistača otpadnih voda u Hrvatskoj, gradnje pet novih vrtića, kao i s novootvorenom koncertnom dvoranom u Osijeku.

storyeditor/2024-10-04/Mokosica_vrtic_park.jpg Grad sufinancira roditeljima ekonomsku cijenu vrtića u rasponu od 77 do 100% Grad Dubrovnik 75 posto povećao ulaganja u predškolski odgoj storyeditor/2024-10-07/ruz21.jpg Dugogodišnja tradicija Šetnjom velikogoričkim ulicama obilježen Dan ružičaste vrpce storyeditor/2024-10-04/a_staklenka_meda_foto_kristijan_toplak.jpg Pomoć pčelarima VPŽ sufinancira staklenke za med