Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
povijest grada

Muzej prvi put objavio nepoznate podatke o Siščanima u 1. svjetskom ratu

Gradski muzej Sisak/Ilustracija
1/2
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
U publikaciji je prikazan ratni put 27. domobranske pješačke pukovnije, koja je sjedište imala u Sisku te kataloška obrada izložbenih eksponata

Nakon prigodne izložbe, postavljene prije četiri godine u povodu 100. obljetnice Prvog svjetskog rata, Gradski muzej u Sisku je predstavio i reprezentativnu publikaciju "Grad Sisak u Prvom svjetskom ratu 1914. - 1918.".

Uz prikaz života u Sisku uoči, za vrijeme i nakon rata i prikaz funkcioniranja gradske uprave u ratnim uvjetima, organizacije zdravstvene skrbi, opskrbe stanovništva te društvenog i kulturnog života, u publikaciji je prikazan ratni put 27. domobranske pješačke pukovnije, koja je sjedište imala u Sisku te kataloška obrada izložbenih eksponata.

Izožena su 52 rada učenika, a neki su završili i u kalendaru za 2019. Sisak Izložba likovnih radova u sklopu projekta Rukom pod ruku

Autori teksta Vlatko Čakširan i kataloga, viši kustos Ivica Valent, uložili su mnogo truda kako bi koristeći skromne povijesne i arhivske izvore, ali i predmete i dokumente iz privatnih zbirki, zabilježili dosad premalo poznato razdoblje sisačke povijesti.

"Kada je riječ o povijesti grada, glavni izvor informacija bio mi je tjednik Sisački glas, koji je izlazio u to vrijeme. Međutim, o samoj pukovniji malo je podataka, pa smo koristili sve moguće izvore da rekonstruiramo njen ratni put od Siska, preko Srbije, istočnog i talijanskog bojišta, do međimurske operacije na kraju rata. Prvi put smo uspjeli prikupiti i objaviti, doduše, nepotpuni popis nekoliko stotina stradalih u ratu", rekao je Čakširan.

Valent je dodao da su izvor podataka bile fotografije, razglednice, pisma, pa i spomenari iz privatnih zbirki. Pri izradi popisa poginulih i umrlih pripadnika vojnih postrojbi, korišteni su podaci Matice umrlih Župe sv. Križa u Sisku, ali i svjedočanstva članova njihovih obitelji.

s ciljem promicanja regionalne i lokalne mobilnosti Uz veliku pomoć EU fondova, Sisak dobio 20 novih autobusa

Da je riječ o izuzetno vrijednom izdanju, potvrdila je i recenzentica publikacije dr. Violeta Herman Kaurić iz Hrvatskog instituta za povijest, koja je napomenula kako su, u vrijeme dok povjerenstvo za istraživanje Prvog svjetskog rata postoji još samo na papiru, takva izdanja dragocjena u rasvjetljavanju dijela naše povijesti.

Budući da je katalogom obuhvaćeno osjetno šire područje od Siska, to je i vrijedan izvor podataka. Sugerirala je autorima nastavak rada na istraživanju ratne povijesti od prije stotinu godina.

Ravnateljica Državnog arhiva u Sisku Nela Kušanić, koja je napomenula kako je arhivske građe malo, jer arhivi do prije nekoliko godina nisu bili ovlašteni za čuvanje vojnih dokumenata, podsjetila je i na nedavno objavljen ratni dnevnik Ivana Brodareca iz sisačke Odre, koji nadopunjuje muzejsku publikaciju.

Snjegović u Sisku glavna atrakcija u radićevoj ulici Zahvaljujući spretnom prolazniku, spašen je nos Snjegovića