Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Gradski vijećnici podržali studiju isplativosti toplica

Foto: Bjelovar
Projekt bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu – Terme Bjelovar s 45 posto financirat će se sredstvima Europske unije, iz NPOO, komercijalni kredit pokrit će još 45 posto investicije, a 10 posto Grad će osigurati u proračunu

S trinaest glasova za, jednim protiv i tri suzdržana bjelovarski gradski vijećnici na svojoj su 15. sjednici podržali drugu studiju isplativosti bjelovarskih toplica te time omogućili Termama Bjelovar kao nositelju i Gradu Bjelovaru kao partneru da projekt prijave na natječaj u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Protiv odluke bio je Mateo Horvat (DP), a Sabina Oltra Botinčan i Damir Bajs (DBNL) te Jasna Višnjević (HNS LD) bili su suzdržani.

Siniša Topalović iz tvrtke Horwath HTL predstavio je tržišnu i financijsku studiju isplativosti bazenskog kompleksa rekavši i kako ovaj projekt nije nikakva znanstvena fantastika na međunarodnoj razini, a ni na hrvatskoj.

Povijesni proizvodi

– Većina termi koje postoje u Hrvatskoj zapravo su povijesni proizvodi infrastrukturno nastali u bivšoj državi i kasnije nadograđivani. Terme Bjelovar na tržište ulaze kao potpuni greenfield projekt, što je ključna stvar za procjenu tržišnog potencijala. Na temelju tržišta i ekspertnih procjena Terme Bjelovar od četvrte godine poslovanja nadalje mogu računati na 240.000 posjetitelja godišnje, odnosno 700 dnevno. Taj broj nije nedostižan. Sadržaji su namijenjeni obiteljima s djecom, ali uz to nismo zaboravili ni druge tržišne segmente, poput kapaciteta za rekreaciju, sportskih natjecanja, sportskih klubova... I uz to smo dodali komponentu wellnessa. Pokrivamo cijeli tržišni dijapazon mogućih korisnika ne stavljajući fokus isključivo na djecu – rekao je Topalović dodavši i kako će zbog dovoljne topline vode vanjske bazene moći otvoriti ranije od konkurencije, a sezona će trajati nešto dulje.

Što se tiče financijske konstrukcije, Topalović je naveo da je ukupna investicija 38,6 milijuna eura bez PDV-a te da uz eventualnu normalizaciju tržišta postoji mogućnost da taj iznos bude i nešto niži. Projekt bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu – Terme Bjelovar s 45 posto financirat će se sredstvima Europske unije, iz NPOO, komercijalni kredit pokrit će još 45 posto investicije, a 10 posto Grad će osigurati u proračunu.

Upravo su način financiranja kao i cijena ulaznica te broj posjetitelja bile teme koje su najviše zanimale bjelovarske vijećnike pa je tako Sabina Oltra Botinčan rekla da brojke posjetitelja nisu realne, pogotovo ako se procjenjuje da većinu posjetitelja čine stanovnici županije. Zanimalo ju je i što će se dogoditi ako terme na natječaju ne dobiju sredstva ili ako ih dobiju vrlo malo.

Kad će natječaj

– Ako ne dobijemo maksimalan iznos, odnosno 130 milijuna kuna, za sada ne idemo u priču oko toplica, to je vrlo jednostavno – rekao je gradonačelnik Hrebak. Vijećnik Damir Bajs pitao je kad će biti raspisan natječaj i kad će početi gradnja, jer inflacija ne staje, a kamate su sve više:

– Budemo li gledali tako katastrofalno, ajmo mi svi kući. Nećemo graditi ni toplice, ni korzo, ni stadion, ni vrtiće, baš ništa – odgovorio mu je Hrebak.

Mateo Horvat iz Domovinskog pokreta pitao je hoće li budući nesposobni gradonačelnici biti stečajni upravitelji Grada.

– Kad vi postane gradonačelnik, vratite prirez i Grad ne mora ići u stečaj, a mi ćemo pod ovim uvjetima s nula kuna prireza izgraditi toplice. Mi smo u ovom trenutku zaduženi 22 posto od sto posto onoga što možemo – rekao je Hrebak usporedivši Grad sa švicarskom bankom.

BJELOVAR Terme Bjelovar, prema procjeni, isplatit će se za 15 godina GRAD BJELOVAR Bjelovar traži izvođače radova za konstrukcijsku obnovu PREDSTAVILI POSLOVE Na Danima poslova u turizmu 9000 radnih mjesta