Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Terme Bjelovar, prema procjeni, isplatit će se za 15 godina

1/2
Foto: Bjelovar
Termalni bazenski kompleks, namijenjen građanima Bjelovara i okolice, obiteljima s djecom srednje i više kupovne moći te školskim i rekreativnim grupama imat će četiri zatvorena i dva otvorena bazena sa splash zonom, na površini od oko 3600 četvornih metara

Oko sedam stotina posjetitelja dnevno, odnosno njih oko 250 tisuća godišnje, posjećivat će buduće Terme Bjelovar. Kako sada stvari stoje, ulaznica bi za bazenski kompleks u Velikom Korenovu prve dvije godine stajala 13,5 eura, a zatim bi bila oko osam centi skuplja. Grupe, studenti i umirovljenici plaćali bi ulaz povoljnije, a za djecu do pet godina on bi trebao biti besplatan. Sam projekt termi ima potencijal da bude nositelj jačeg turističkog zamaha u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Zeleni projekt

Podaci su to iz tržišne i financijske studije isplativosti za Terme Bjelovar koju je napravila tvrtka Horwath HTL, procijenivši da će se Terme Bjelovar isplatiti za 15 godina.

– Studija je gotova usprkos mnogim skepticima i kritičarima koji su tvrdili da je projekt neisplativ. Baš naprotiv, iznos koji uloži Grad Bjelovar vratit će se u 15 godina, a toplice su zeleni projekt, energetski gotovo samoodrživ, bez ijedne plinske cijevi – poručio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Naime, sama građevina imat će vrlo visoka energetska svojstva, a energiju će ponajviše crpiti iz obnovljivih izvora. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om iznosi 48,257.878 eura. Taj iznos planira se podmiriti novcem koji će se dobiti iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, komercijalnim kreditom te novcem iz proračuna Grada Bjelovara.

Može se očekivati da će se Terme Bjelovar pozicionirati u sam vrh termalne ponude, što bi trebalo biti osobito vidljivo u prve tri godine poslovanja, dok bi poslije trebalo raditi na novim sadržajima. Termalni bazenski kompleks, namijenjen građanima Bjelovara i okolice, obiteljima s djecom srednje i više kupovne moći te školskim i rekreativnim grupama imat će četiri zatvorena i dva otvorena bazena sa splash zonom, na površini od oko 3600 četvornih metara. Na velikom bazenu održavala bi se škola plivanja dok bi glavni rekreacijski bazen bio namijenjen široj publici. Masaže, slapove i meki tepih nudio bi rekreacijski – relax bazen, dok bi rekreacijski – active bazen trebao imati tobogan, stijenu za penjanje i slične sadržaje, a dječji bazen i splash park koristili bi mali neplivači. Na vanjskim bazenima također bi trebao biti dječji splash park s atrakcijama te veliki rekreacijski bazen s relax i active dijelom.

Gospodarska aktivnost

Planirano je i da u sklopu kompleksa budu sunčališta, wellnes/SPA prostor sa saunama, parnom kupelji, fitness centrom, relax zonom... U planu je i pokretanje samoposlužnog restorana s ponudom autohtonih jela iz bjelovarskog kraja. U baru uz bazen prodavao bi se, između ostalog, i majburger – sočna juneća pljeskavica s dodatkom luka i "tajnih" začina, čiju je recepturu osamdesetih osmislio chef Branko Ognjenović, koji je Bjelovarčanin. Ovaj će kompleks imati i dva dječja igrališta, adrenalinski park te park motoričkih sposobnosti.

U studiji se ističe i da je u nekoliko posljednjih godina uslijed razvoja novih projekata, podizanja transparentnosti poslovanja javne uprave i poreznog rasterećenja vidljiv napredak Bjelovara te da bi se konačno mogao iskoristiti potencijal blizine Zagreba i pokrenuti gospodarska aktivnost.

GRAD BJELOVAR Bjelovar traži izvođače radova za konstrukcijsku obnovu GRAD BJELOVAR Bjelovaru novac iz EU za obnovu spomenika kulture BJELOVAR Poznati Bjelovarski odjeci kazališta dobili status festivala