Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
GRAD BJELOVAR

Bjelovaru novac iz EU za obnovu spomenika kulture

Foto: Grad Bjelovar
Konstrukcijske obnove moraju biti gotove do kraja lipnja, a gradonačelnik kaže da će raspisati javnu nabavu po užurbanoj proceduri

Za izradu projektne dokumentacije i za same radove na konstrukcijskoj obnovi pet zgrada koje su spomenici kulture, Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je gradu Bjelovaru iz Fonda solidarnosti Europske unije, a putem javnog poziva za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa, oko 3 milijuna i 690 tisuća eura.

I za projektnu dokumentaciju

Zgrade na kojima će uskoro biti postavljene skele nalaze se u samom gradskom središtu. Riječ je o zgradi na ulazu u grad pokraj kružnog toka, na Trgu hrvatskih branitelja 14, ali i zgradama u njezinoj neposrednoj blizini, na broju 15, te bivšem Domu učenika srednjih škola. Tu su i zgrada starog zatvora te Sokolana. Dodatnih 55.926,73 eura dodijeljeno je za izradu projektne dokumentacije za konstrukcijsku obnovu zgrade Gradske uprave.

– Na Trgu hrvatskih branitelja 14 (tzv. zgrada Vodotehne) u planu je Digitalni inovacijski centar koji se radi u partnerstvu s Veleučilištem u Bjelovaru i Tehnološkim parkom Bjelovar. Također, prostor za potrebe Tehnološkog parka bio bi osiguran i u zgradama na Trgu hrvatskih branitelja 15 te u starom zatvoru. Potrebe su sve veće – istaknula je v.d. direktorice Tehnološkog parka Dajana Vukmanić te se pohvalila činjenicom da samo jedna tvrtka koja je nedavno otvorila svoj ured uskoro zapošljava 20-ak ljudi.

Prodekanica za nastavu Veleučilišta u Bjelovaru Tatjana Badrov, napomenula je da je studentski dom, koji je planiran u zgradi bivšeg učeničkog doma, od iznimne važnosti i za Veleučilište i grad općenito.

– Konstrukcijske obnove, prema ugovorima, moraju biti gotove do kraja lipnja, što će biti velik izazov – ističe gradonačelnik Dario Hrebak te napominje da nakon tih radova očekuje da će Grad dobiti i sufinanciranje za cjelovitu obnovu i to putem Nacionalnog plana oporavka i otpornost, u kojem je za tu namjenu predviđeno pet milijardi kuna, a dio bi mogao ići i iz ITU mehanizma.

– Vjerujem da ćemo uspjeti sve stići, a po svemu sudeći, moći ćemo raspisati javnu nabavu po užurbanoj proceduri. Cilj nam je nakon konstrukcijskih obnova te zgrade prijaviti i za cjelovite obnove, kroz Nacionalni program oporavka – rekao je Hrebak.

Gradonačelnik kaže da obnova treba započeti odmah te da će po njezinu dovršetku bjelovarsko gradsko središte dobiti sasvim novu vizuru, ali još je bitnija javna namjena koju će obnovljene zgrade imati.

Novi studentski dom

– Veleučilište u Bjelovaru postat će pravi kampus koji se u krugu od 200 metara već sastoji od opremljenih prostorija s predavaonicama i dekanatom. No sto metara dalje bit će novi suvremeni studentski dom s menzom visokih standarda, kapaciteta 60-ak mjesta, te nova zgrada digitalno-inovacijskog HUB-a. U blizini će biti i dvije zgrade Tehnološkog parka gdje će studenti moći osnovati svoje tvrtke i koristiti zajednički coworking prostor te razvijati znanja i poslovna iskustva. Novi dom bjelovarske gimnastike i atletike postat će Sokolana, već stoljećima srce i duša sportskog života u Bjelovaru. Više od 50 godina Bjelovar je vapio za ovakvim sadržajima, a sad ćemo ih u manje od godinu dana realizirati – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Za crkvu sv. Nikole i kapelu Svetog Duha osigurano je više od dva milijuna eura Novcem EU obnovit će se jaskanska crkva sv. Nikole i kapela Svetog Duha BJELOVAR Poznati Bjelovarski odjeci kazališta dobili status festivala BJELOVAR Gotovo je idejno rješenje sportsko-rekreacijskog parka