Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Poznati Bjelovarski odjeci kazališta dobili status festivala

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
– BOK fest pokrenut je 2003., egzistira punih 20 godina, tako da ove godine imamo jubilej – rekao je zamjenik gradonačenika Igor Brajdić

Jedna od najprepoznatljivijih gradskih manifestacija, Bjelovarski odjeci kazališta, poznatiji kao BOK fest, nedavno su odlukom Gradskog vijeća Bjelovara dobili i službeni status festivala, dvadeset godina od pokretanja.

Festivalsko vijeće

Osnovano je i Festivalsko vijeće kojemu je predsjednik zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić, a poznato lice hrvatskog glumišta, Bjelovarčanin Goran Navojec i službeno je postao umjetnički ravnatelj Bjelovarskih odjeka kazališta. U Festivalskom vijeću jedan od članova bit će i predstavnik Ministarstva kulture.

– BOK fest pokrenut je 2003., egzistira punih 20 godina, tako da ove godine imamo jubilej. Nastao je prije svega zahvaljujući tadašnjoj gradonačelnici Đurđi Adlešič, ali i jednom od najpoznatijih, ali svakako najomiljenijih hrvatskih glumaca Goranu Navojcu – rekao je Brajdić.

Dobivanje službenog statusa festivala itekako će pomoći prilikom prijava na različite natječaje, a Ministarstvo kulture i medija ove je godine odobrilo 13.272,28 eura, odnosno 100 tisuća kuna za taj poznati bjelovarski festival, što je dvostruko više u odnosu na prijašnje godine.

– BOK fest jedan je od glavnih promotora Bjelovara ne samo unutar naše županije nego i na razini Hrvatske, što je prepoznalo i Ministarstvo kulture kojemu zahvaljujemo na povećanju izdvajanja sredstava na ovogodišnji festival. Sto tisuća kuna, odnosno 13.272,28 eura više u proračunu za tu će namjenu izdvojiti i Grad Bjelovar. Donijet ćemo brojne novosti o kojima je za sada prerano govoriti, ali očekujte neočekivano – dodao je Brajdić na konferenciji za medije.

Umjetnički ravnatelj Goran Navojec istaknuo je da je program Festivala još u izradi, a našalio se rekavši da se nada da će znati potrošiti novac dobiven za BOK te da je 20. godišnjica Festivala prekrasan doživljaj za koji nije mislio da će mu svjedočiti.

– Ovo je zaista prekrasan iskorak zahvaljujući ljudima koji su ovdje i koji su se prijavili na nešto na što se ja sam nikad ne bih znao prijaviti. Do sada sam 20 godina bio umjetnički direktor ili ravnatelj, a BOK je izgledao tako kako je izgledao. Sad kad sam to postao službeno, e sad ćete tek vidjeti kakve će se stvari događati. Svatko tko želi festivalu pomoći na bilo koji način, dobrodošao je i uvijek će biti dok sam ja vlast, makar u umjetničkom dijelu – kazao je Navojec.

Predsjednica Kulturnog vijeća Grada Bjelovara Đurđa Adlešić otkrila je da će se na 20. BOK festu predstave gledati na mjestima na kojima to do sada nije bio slučaj, a izaći će i iz Bjelovara i županije.

Decentralizacija festivala

– Festival je nastao na Kulturnom vijeću prošle godine i prihvatili su ga Grad Bjelovar i Gradsko vijeće tako da smo formalizirali rad od 20-ak godina. Čini mi se da ćemo rođendan proslaviti adekvatno. Unijeli smo elemente iznenađenja koje po dogovoru ne smijemo otkrivati. Moći ćete gledati predstave tamo gdje ih inače niste gledali, a moći ćete ih gledati i u drugim krajevima, decentralizirat ćemo dio BOK festa – rekla je Adlešić.

BJELOVAR Gotovo je idejno rješenje sportsko-rekreacijskog parka BJELOVAR U Domu kulture u Bjelovaru svaki mjesec jedna predstava izglasan na sjednici Gradskog vijeća s četrnaest glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim Najveći proračun u povijesti Bjelovara – 51,23 mil. eura