Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
izglasan na sjednici Gradskog vijeća s četrnaest glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim

Najveći proračun u povijesti Bjelovara – 51,23 mil. eura

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Novi će proračun ubrzati razvoj grada, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak ističući da je Grad Bjelovar najveći hrvatski grad bez prireza

Proračun za 2023. godinu najveći je u povijesti Bjelovara. Iznosi 51,23 milijuna eura (386 milijuna kuna), a izglasan je na sjednici Gradskog vijeća održanoj 22. prosinca s četrnaest glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim.

Kapitalni projekti

Dan prije gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak s koalicijskim partnerima – predsjednikom Gradskoga vijeća Nenadom Martinovskim i gradskom vijećnicom Zdenkom Henc – predstavio je na što će planirani proračun koji je nazvao razvojnim biti utrošen. Najvažnije su stavke vrtić na sjeveru grada, obnova Sokolane za sportske potrebe, obnova zgrade starog zatvora za potrebe Digitalnog inovacijskog huba, prenamjena, rekonstrukcija i dogradnja nekadašnje zgrade Doma učenika u Nazorovoj ulici u suvremeni studentski dom te završetak izgradnje sortirnice i kompostane na odlagalištu otpada Doline. Uz ovih pet kapitalnih projekata u planu su i završetak obnove korza, početak projekta nove zgrade osnovne škole u naselju Sjever, gradnja spojne ceste od Istočne obilaznice do Poslovne zone, koja je preduvjet kako bi se izmjestio teretni promet iz središta grada. Hrebak je najavio i otvaranje dodatnih kvota u privatnim vrtićima, kako bi postojeće liste čekanja bile što je manje i prije no što se u Bjelovaru otvore dva nova vrtića.

– Proračun Bjelovara najveći je ikad u povijesti grada. To je tako jer nam izvorni prihodi jako dobro rastu. Grad Bjelovar je najveći hrvatski grad bez prireza, a prirez je prije, kad je proračun bio mali, iznosio oko 12 milijuna kuna. Novi će proračun ubrzati razvoj grada. Neki će reći da smo gramzivi i da ovakav način planiranja nije održiv. Vidjet ćemo tko će biti u pravu. Naše su ambicije, a izazove uvijek očekujemo. Bjelovar jednostavno više nema vremena za čekanje. Postali smo centar regije, lokomotiva koja vuče ostale gradove. Ako se želimo razvijati, moramo preuzeti i malo rizika i krenuti žešćim tempom u realizaciju projekata – naglasio je Hrebak.

Gradonačelnik je rekao i da grad ima pripremljenih projekata u vrijednosti od oko 1,2 milijarde kuna te da su zbog toga i različitih natječaja koji se očekuju mogući rebalansi tijekom godine. Jedan od natječaja koji u gradu očekuju jest i onaj za izgradnju nove osnovne škole.

– Proračun je realan i izvediv, a ako bude kakvih promjena, normalno je da dođe do rebalansa – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Nenad Martinovski ocijenivši koalicijsku suradnju dobrom dodavši da sve projekte zajednički predlažu i realiziraju.

Realan i ostvariv

Da je proračun i realan i ostvariv, smatra i nezavisna vijećnica Zdenka Henc.

– U proračunu su ugrađeni svi projekti za koje su predviđena sredstva iz EU fondova, a s obzirom na to da je Bjelovar posljednjih nekoliko godina prepoznat kao grad koji povlači najveća sredstva iz fondova, od proračuna puno očekujemo – rekla je Henc.

Na predstavljanju proračuna za 2023. godinu gradonačelnik Hrebak rekao je i da je dobio prvu verziju isplativosti bjelovarskih termi u kojoj se navodi da su unatoč podizanju kamata te cijena energenata i građevinskog materijala one i dalje isplative. Stoga se nada da će uskoro biti sazvana tematska sjednica gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati o prijavi projekta. Ipak, nerealno je očekivati da će to zbog dinamike evaluacije projekta biti sljedeće godine.

Financijski i građevinski najzahtjevnija je obnova i revitalizacije dvorca Erdödy Usvojen prvi proračun u novoj valuti od 30 milijuna eura Dubrovačko-neretvanska županija Usvojen proračun za 2023. od 172,8 milijuna eura Brodsko-posavska županija Usvojen proračun za iduću godinu težak 169,4 mil. eura