Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Za crkvu sv. Nikole i kapelu Svetog Duha osigurano je više od dva milijuna eura

Novcem EU obnovit će se jaskanska crkva sv. Nikole i kapela Svetog Duha

Foto: Open Media Production
Potpisom ugovora obvezali smo se u manje od godinu dana završiti dva vrlo zahtjevna projekta, kažu u Župi

Nakon što su upravitelj Župe sv. Nikole biskupa Jastrebarsko vlč. Filip Marić i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, u lipnju 2022. godine potpisali dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava putem kojih je iz Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu crkve sv. Nikole i kapele Svetog Duha u Jastrebarskom osigurano 15,421.250 kuna, odnosno 2,046.751,61 eura, nastavljene su aktivnosti vezane uz obnovu jaskanskih crkvi.

Odabir izvođača

Prvi korak uoči početka izvođenja obnove konstrukcije na jaskanskim crkvama bila je izrada projektno-tehničke dokumentacije temeljem koje su krajem prošle godine raspisane i nabave za odabir izvođača radova. Župa je početkom 2022. godine izradila projektne prijedloge za obje crkve i prijavila njihovu obnovu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije, od 28. prosinca 2020. godine na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije. U vrlo kratkom roku, već krajem svibnja 2022. godine prihvaćeni su projektni prijedlozi Župe i ubrzo potom donesene i odluke o dodjeli bespovratnih sredstava temeljem kojih su s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske sklopljeni ugovori o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava.

– Ponosni smo što europskim sredstvima financiramo obnovu čak dvije crkve, ali prije svega i zahvalni svima onima koji su tome pridonijeli! Potpisom ugovora obvezali smo se u manje od godinu dana završiti dva vrlo zahtjevna projekta, ali uvjereni smo da ćemo u konačnici uspjeti i da će crkva sv. Nikole i kapela Svetog Duha već sredinom ove godine biti ponovno otvorene za Jaskanke i Jaskance, ali i za sve ostale vjernike – poručuju u Župi.

Složena procedura

 – Iznimno stroge i složene procedure ugovaranja i nabave su iza nas i izvođači radova uvedeni su u posao početkom siječnja ove godine pa su radovi prema izrađenim projektima obnove konstrukcije već počeli. Rokovi za završetak izvođenja radova vrlo su kratki, a s obzirom na to da moraju biti završeni do kraja travnja 2023. godine, pred nama je iznimno dinamično razdoblje. Veselimo se ovom prvom koraku, ali i cjelovitoj obnovi naše drage župne crkve sv. Nikole biskupa te bisera crkvene arhitekture, kapele Svetog Duha kojoj također moramo težiti u idućem razdoblju! – navodi se u dopisu upravitelja Župe vlč. Marića.

Radovi na bolnici Sisak Završetkom radova zdravstvene usluge bit će na višoj razini Radovi na zgradi Stare i Nove interne Opće bolnice u Sisku, pedijatrije Obnova u Sisku Brojni projekti Obnavlja se Gimnazija u Sisku, bivša vojarna na obali Kupe... Palača staroga grada Čakovec Novi, atraktivni sadržaji U obnovu ide i palača Staroga grada u Čakovcu