Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
PREDSTAVILI POSLOVE

Na Danima poslova u turizmu 9000 radnih mjesta

Foto: Grad Bjelovar
Najuspješniji hrvatski turistički poslodavci dobili su priliku predstaviti slobodna radna mjesta i nezaposlenima pružiti informacije o mogućnostima zapošljavanja, a najviše upita bilo je za pomoćne poslove u kuhinji i čišćenje

Bjelovar je jedan od tri grada u Hrvatskoj u kojemu su u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ministarstva turizma i Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te uz suradnju Hrvatske udruge poslodavaca, Obrtničke i Gospodarske komore održani Dani poslova u turizmu.

Puno upita

Na manifestaciji u Dvorani europskih prvaka 40-ak poslodavaca iz cijele Hrvatske, predstavnika velikih hotelskih kuća, restorana i trgovačkih lanaca dio svojih potreba za sezonskim radnicima pokušalo je riješiti u izravnom kontaktu s nezaposlenim osobama, umirovljenicima, studentima i učenicima viših razreda srednje škole ponudivši više od 9000 radnih mjesta posjetiteljima iz Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije, koji su se ponajviše raspitivali o pomoćnim poslovima u kuhinji te o poslovima čišćenja-

Najuspješniji hrvatski turistički poslodavci tako su dobili priliku predstaviti slobodna radna mjesta i nezaposlenima pružiti informacije o mogućnostima zapošljavanja.

– Samim time što imamo srednju školu ugostiteljsko-turističkog smjera sigurno da smo poželjna radna snaga za sve veće hotelske lance u Hrvatskoj. Osim što je važno da ljudi ovdje pronađu svoj posao i da poslodavac pronađe radnike, važno je i ono što dolazi. Mi moramo biti svjesni da ulaskom u eurozonu i Schengen možemo očekivati da će ovo biti najbolja turistička sezona u povijesti Hrvatske – napomenuo je gradonačelnik Dario Hrebak pri obilasku Dana poslova u turizmu.

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar izrazio je zadovoljstvo organizacijom manifestacije i dodao da je primarni cilj ovog okupljanja povezati što više nezaposlenih osoba s poslodavcima te potaknuti zapošljavanje u turizmu. Lončar je istaknuo kako je posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna od važnijih aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te je u tu svrhu i ove godine aktivirana mikrostranica s ponudom svih sezonskih poslova na jednome mjestu.

Mikrostranica nudi i odgovore na najčešća pitanja vezana za sezonsko zapošljavanje te tražilicu slobodnih radnih mjesta po lokaciji i drugim kategorijama.

Priprema radne snage

– Poslodavci koje smo pozvali u Bjelovar nude više od devet tisuća radnih mjesta. Smatramo da je ovo vrijeme kad se treba pripremiti radna snaga za rad u sezoni. HUP nam je za prošlu godinu iskazao potrebe za oko 55 tisuća radnika. Danas imamo oko 122 tisuće nezaposlenih, a nama je interes za rad u sezoni iskazalo njih desetak tisuća. Dio će se povući od učenika viših razreda srednjih škola, umirovljenika i studenata, no dobar dio trebat će se uvesti – istaknuo je Lončar.

Podršku bjelovarskoj manifestaciji dalo je i više od 20 poslodavaca s područja županije za koje je i organizirana radionica o mjerama aktivne politike zapošljavanja i o sustavu obrazovanja putem vaučera na kojoj su dogovorene daljnje aktivnosti Područnog ureda Bjelovar i lokalnih poslodavaca.

OBIČAJI PREDAKA Pokladno jahanje ponovno atrakcija: Čuvari tradicije projahali kroz Bistrince i Belišće Potpisani ugovori Grad Belišće stipendirat će ukupno 90 studenata u akademskoj godini 2022./2023 JOŠ JEDNOM ZAŽELI 2 U projektu zaposleno 30 žena, brinut će se o 180 korisnika