Izbornik
Naslovnica Gradovi Belišće
JOŠ JEDNOM ZAŽELI 2

U projektu zaposleno 30 žena, brinut će se o 180 korisnika

Foto: Grad Belišće
Ukupna vrijednost projekta je 1,394.888 kuna, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

U sklopu projekta “Još jednom zaželi 2” trideset žena s područja Grada Belišća skrbit će se o 180 svojih starijih i nemoćnih sugrađana kojima je pomoć potrebna.

Hvalevrijedan projekt

Naime, proteklog su tjedna u Belišću potpisani ugovori o radu s trideset žena u okviru programa “Zaželi” i projekta pod nazivom “Još jednom zaželi 2” kojim je, istaknuto je, još jednom osigurana neophodna pomoć starijim i nemoćnim osobama s područja grada, dok je ženama u nepovoljnom položaju na tržištu rada omogućeno zapošljavanje.

Prilikom potpisivanja ugovora, zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković izrazila je u ime gradonačelnika Dinka Burića i u svoje ime zadovoljstvo što Grad Belišće ima mogućnosti nastaviti s realizacijom ovakvih hvalevrijednih projekata koji se provode uz stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda.

Kako je rečeno, projektima iz programa Zaželi omogućava se ženama, pripadnicama ciljane skupine, da kroz zapošljavanje poboljšaju životnih standard za sebe i svoje obitelji, a istodobno se starijim osobama koje se teže skrbe o sebi i vlastitom domaćinstvu pruža odgovarajuća pomoć kako bi što dulje ostale u svojim domovima. Ovime se pridonosi i procesu deinstitucionalizacije te širenju mreže socijalnih usluga u zajednici.

Zaposlene žene s radom su počele 1. veljače te će u sljedećih šest mjeseci pružati uslugu pomoći u svakodnevnim životnim potrebama čak 180 starijih i nemoćnih osoba s područja Belišća i prigradskih naselja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,394.888 kuna, nositelj projekta je Grad Belišće, a partneri su Matica umirovljenika grada Belišća te Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Osijek i Centar za socijalnu skrb Valpovo. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Važan im i razgovor

Inače, u Belišću je već realiziran projekt “Još jednom zaželi!”, vrijedan 6,5 milijuna kuna, a u okviru njega posao je privremeno našlo 40 žena koje su svojim trudom i radom zaradile za egzistenciju, što je u konačnici i osnovni cilj programa Zaželi.

Radile su kućanske poslove, uređivale okućnice, dostavljale namirnice iz trgovine i lijekove iz ljekarne, pomagale korisnicima pri plaćanju računa, a sve to uz neizostavno druženje i razgovor s korisnicima. Starijim i nemoćnim Belišćanima ta je pomoć puno značila jer, kako su sami isticali, “čovjek gubi snagu, godine ga stižu, pa je važno imati društvo, pogotovo ako nisi najboljeg zdravlja i ne možeš obavljati svakodnevne aktivnosti”.

Ovakvim programima utječe se kako na poticanje zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih žena i žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem tako i na poboljšanje životnih uvjeta starijih osoba koje se teško skrbe o sebi i vlastitom domaćinstvu.

I OVE GODINE Splitsko ljetovanje za učenike iz Sisačko-moslavačke županije Suradnja gradova i općina Povezivanje turističkih potencijala Banovine i Pounja TEŠKO STRADALA Glazbena škola Sisak dobit će novi prostor u središtu grada