Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
I OVE GODINE

Splitsko ljetovanje za učenike iz Sisačko-moslavačke županije

Foto: SDŽ
Prošle godine ugostili su 663 učenika četvrtih razreda, a u Splitu su boravili tijekom srpnja u dvije grupe

I ovoga će ljeta svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke županije besplatno ljetovati u Splitu kao gosti Splitsko-dalmatinske županije koja im je uz kupanje na Bačvicama, Žnjanu, Prvoj vodi i ostalim splitskim plažama, pripremila sadržajan i zabavan program.

Prvi put vidjeli more

O tom su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak potpisali sporazum u Sisku. Boban je istaknuo kako je intenzivna suradnja dviju županija krenula od trenutka kada je sisačko područje pogodio potres. Naime, već nekoliko sati nakon potresa hitne službe splitsko-dalmatinske županije stigle su na područje Sisačko- moslavačke županije, podsjetio je Boban.

– Potrebno je, ponajviše najmlađima u takvim trenucima, a i inače, pružiti ruku prijateljstva, ruku dobrodošlice. Mene je lani iznenadio podatak da gotovo 50 posto djece koje smo ugostili do tada nije vidjelo more. Upravo to je bio okidač meni i mojim suradnicima da i ove godine potpišemo sporazum s prijateljima iz Sisačko-moslavačke županije – rekao je Boban.

Prošle su godine ugostili 663 učenika četvrtih razreda, u dvije grupe, tijekom srpnja.

– Tako će biti i ove godine i sva su djeca dobrodošla. Nadamo se da su se djeca ugodno osjećala i stekla nova prijateljstva i da će u budućnosti upravo zahvaljujući tome upoznati naš kraj. Isto tako, kada Banovina nakon obnove zablista punim sjajem, naša djeca će dolaziti barem na dnevne izlete da upoznaju kulturnu baštinu i prirodne ljepote Sisačko-moslavačke županije – izjavio je Boban.

Prošle su godine organizirani izleti u Sinj, posjet Poljudu, obilazak Marjana i Dioklecijanovih podruma, a o gostima iz Sisačko-moslavačke županije skrbilo se 400 volontera. Nakon prošlogodišnjeg ljetovanja u Splitu, osnovci s potresom razorenog područja kući su otišli s nezaboravnim uspomenama, a domaćini će se potruditi da tako bude i ove godine – rekao je Boban.

Pomogli obnovu škole

Splitsko-dalmatinska županija i financijski je pomogla potresom razrušenom području. Župan Blaženko Boban sa suradnicima je odmah nakon potresa posjetio pogođeno područje kako bi se uvjerio na licu mjesta što bi im najviše trebalo. Nakon obilaska, donirali su tri milijuna kuna pomoći za temeljitu obnovu OŠ “I.G. Kovačić” u Gori na petrinjskom području.

Boban je tada istaknuo kako zna što znači pomoć prijatelja u nevolji. Podsjetio je na prvi dan svog mandata 2017., nakon što je na splitskom području bio potres, čije bi posljedice bile veće bez pomoći prijatelja.

Suradnja gradova i općina Povezivanje turističkih potencijala Banovine i Pounja TEŠKO STRADALA Glazbena škola Sisak dobit će novi prostor u središtu grada BAČIĆ POSJETIO BANOVINU Zgrade za stradalnike u potresu gradit će se i u Sisku