Izbornik
Naslovnica Gradovi Belišće
OBIČAJI PREDAKA

Pokladno jahanje ponovno atrakcija: Čuvari tradicije projahali kroz Bistrince i Belišće

Foto: Grad Belišće
Ova manifestacija, kojom se od zaborava čuvaju običaji predaka i ljubav prema konjima, počela je u Bistrincima, gdje se ispred prostorija Nogometnog kluba Bistrinci okupilo tridesetak jahača

Pokladno jahanje u Bistrincima i Belišću ponovno je privuklo brojne ljubitelje tradicije i starih običaja. Bilo je to deveto Pokladno jahanje Bistrinci-Belišće, a organizatori manifestacije su Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća, dok je suorganizator Konjogojska udruga Valpovštine.

Ova manifestacija, kojom se od zaborava čuvaju običaji predaka i ljubav prema konjima, počela je u Bistrincima, gdje se ispred prostorija Nogometnog kluba Bistrinci okupilo tridesetak jahača. Prva im je postaja bila Tržni centar Belišće, gdje su ih dočekali i pozdravili predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko i direktorica Turističke zajednice grada Belišća Mirjana Klen te brojni građani.

Jahači su nastavili svoju rutu u Bistrincima sa stajalištima kod obitelji Balentić (Ulica Marka Oreškovića), obitelj Molnar (Ulica Ljudevita Gaja), te obitelji Majerić i Borić (Ulica braće Radić). Od domaćina do domaćina jahala je povorka veselih jahača pronoseći dio tradicije i nekadašnjih običaja, a obitelji su ih na svakoj postaji počastile domaćim delicijama.

Bogata manifestacija bila je popraćena zvucima slavonske tamburice KUD-a “Šokadija” i pjesmom Muške pjevačke družine “Bocanjevački pajdaši” iz Bocanjevaca.

Potpisani ugovori Grad Belišće stipendirat će ukupno 90 studenata u akademskoj godini 2022./2023 JOŠ JEDNOM ZAŽELI 2 U projektu zaposleno 30 žena, brinut će se o 180 korisnika I OVE GODINE Splitsko ljetovanje za učenike iz Sisačko-moslavačke županije