Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Gradsko vijeće odlučilo – od 1. siječnja ukida se prirez od 10 posto

Prošle godine su naše tvrtke imale preko 50 milijuna eura dobiti što samo govori kako su Vinkovci najsnažniji grad u našoj županiji, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić
Foto: Vinkovci
U prvih devet mjeseci ove godine u poreznim smo prihodima rasli 27 posto, a to opet potvrđuje činjenicu da su nam tvrtke iznimno narasle, kako u prihodima tako i u dobiti

Ono što su gradske vlasti i najavljivale prije nekoliko mjeseci, od prošle sjednice Gradskoga vijeća Vinkovaca, postalo je i službeno. Naime, Gradsko vijeće donijelo je odluku da Grad Vinkovci od 1. siječnja 2024. ukida prirez od 10 posto kao i da pri tome neće povećavati postojeće stope poreza na dohodak od 20 i 30 posto. Samim tim u gradskom proračunu nastat će i manjak sredstava, koji je procijenjen na oko 1,9 milijuna eura, što će se nadoknaditi uštedama kao i drugim prihodima.

Porezi izvan snage

Sve je to potvrđeno na sjednici Gradskog vijeća izglasavanjem prijedloga Odluke na stavljanje izvan snage Odluke o gradskim porezima Grada Vinkovaca. Pojašnjavajući donesenu odluku, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Sanja Lozić kazala je kako Grad Vinkovci trenutačnom Odlukom o gradskim porezima na snazi ima samo prirez porezu na dohodak kao i da su svi ostali porezi već ranije stavljeni izvan snage. Sve je to napravljeno kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvenici. Prema njezinim riječima sukladno zakonu jedinice lokalne samouprave imaju pravo uvesti i porez na potrošnju, porez na kuće za odmor kao i porez na korištenje javnih površina, što Vinkovci nisu učinili.

Gradonačelnik Ivan Bosančić naglasio je kako se Grad danas može odreći gotovo dva milijuna eura prihoda zahvaljujući stalnom rastu gospodarstva, provedbi brojnih poticajnih mjera i povlačenju EU sredstava.

– U prvih devet mjeseci ove godine u poreznim smo prihodima rasli 27 posto, a to opet potvrđuje činjenicu da su nam tvrtke iznimno narasle, kako u prihodima tako i u dobiti. Sve je to rezultat brojnih mjera koje smo donosili kao Grad kao i mjere koje je donosila Vlada RH. Prošle su godine naše tvrtke imale više od 50 milijuna eura dobiti, što samo govori kako su Vinkovci najsnažniji grad u našoj županiji i u pravom smislu lokomotiva u gospodarskom i svakom drugom kontekstu, što je za nas iznimno važno. Naši poduzetnici ovdje stvaraju taj dohodak, ovdje zapošljavaju ljude, ovdje generiraju plaće, ovdje plaćaju poreze, rastu, a to znači da onda raste i sam grad – rekao je Bosančić.

Značajno za sve

Dodaje kako su neki bili skeptični kada se govorilo o rastu vinkovačkoga gospodarstva, ali zato danas svi imaju priliku vidjeti prihode koji su značajni i zahvaljujući kojima se danas može otpustiti dio poreza i donijeti ovakva odluka koja će mnogo značiti ne samo gospodarstvenicima nego i svim građanima.

– Stoga, hvala svim vinkovačkim poduzetnicima, svima koji zapošljavaju, koji stvaraju, a mi ćemo im i dalje biti potpora kako bismo zajedno nastavili rasti – istaknuo je Bosančić.

A kada se radi o povećanju plaća građanima, nakon 1. siječnja i navedenih izmjena na obračun plaća zaposlenih u gradu Vinkovcima, na primjeru osobe koja je porezni obveznik s bruto plaćom od 1590 eura te koja uz osnovni osobni odbitak koristi i olakšicu za dvoje uzdržavane djece, dolazi se do izračuna kako će njezina/njegova neto plaća na mjesečnoj razini rasti za 30 eura odnosno 360 eura na godišnjoj razini. 

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić u razgovoru s vinkovačkim braniteljima Vinkovci uskoro dobivaju Dom hrvatskih branitelja U Hrvatskoj nitko nema ovakav dom za branitelje Gradski vijećnici dali su suglasnost gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću za potpisivanje sporazuma za ITU mehanizam Suglasnost za potpisivanje sporazuma Putem ITU mehanizma 22 milijuna eura U ovoj godini plan darivanja krvi ponovno premašen Crveni križ Vinkovci Priznanja za 251 darovatelja krvi s područja Vinkovaca