Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju

Gradu Osijeku najviša ocjena državne revizije

storyeditor/2024-06-07/REVIZIJA_U_OSIJEKU.jpg
Foto: Osijek NAJVIŠOM OCJENOM zadovoljni su i gradonačelnik Ivan Radić i Ivana Lišić Lončarić, v.d. pročelnica UO za financije Grada Osijeka

Grad Osijek dobio je za 2022. godinu bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju za usklađenost poslovanja i financijskih izvještaja sa zakonskim i drugim propisima. Bezuvjetno mišljenje najviša je ocjena kojom državna revizija vrednuje financijsko poslovanje jedinica lokalne samouprave.

– Odgovornim upravljanjem gradskim financijama došli smo do bezuvjetnog mišljenja Državnog ureda za reviziju. Ustrojili smo punu riznicu kao sustav upravljanja proračunskim sredstvima Grada Osijeka i naših proračunskih korisnika. Transparentno upravljamo namjenskim prihodima i vodimo računa o njihovom trošenju. Uredili smo i imovinsko pravne odnose i vlasništvo nad sportskom i komunalnom infrastrukturom. Ponosni smo postignutim rezultatima – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Grad Osijek pozitivno posluje, s viskom likvidnošću. Unazad dvije godine nemamo novih kreditnih zaduženja, a financiramo brojne projekte i uspješno koristimo novac iz europskih fondova. Uvodimo i nove demografske mjere poput besplatnih radnih bilježnica za sve osječke osnovnoškolce. Jedini smo veliki grad koji ukidanje prireza nije kompenzirao povećanjem stope poreza na dohodak. Preuzimanjem odgovornosti za fiskalnu autonomiju omogućili smo građanima Osijeka veće plaće, a da pri tome nismo dizali cijenu niti jedne komunalne usluge – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Inače, nedavnim rebalansom osječki gradski proračun povećan je za 28,4 milijuna eura i utvrđen u visini od rekordnih 168,4 milijuna eura. Gradonačelnik Ivan Radić pojasnio je tada na sjednici Gradskog vijeća kako je prvi razlog za donošenjem rebalansa uključivanje prenesenog viška iz prethodne godine od 22,3 milijuna eura. Drugi razlog je povećanje planiranih prihoda od poreza na dohodak u iznosu 10,8 milijuna eura, odnosno 22,6 posto.

Potpore se dodjeljuju kao jednokratne financijske pomoći za sufinanciranje dijela troškova doktorskog studija s maksimalnim iznosom od 1500 eura Prijave do 24. lipnja Varaždinska županija objavila natječaj za potpore doktorandima storyeditor/2024-06-07/a_naj_ucenik_snimio_kristijan_toplak.jpg Županija nagradila 63 uspješna učenika i 26 mentora 'Naša je uloga da nastavimo pomagati, stipendirati, motivirati i ulagati' storyeditor/2024-06-07/sandor.jpg Župan Stjepan Kožić primio paraolimpijca Velimira Šandora "Ovo srebro mi je vrjednije od bilo kojeg zlata jer mi je omogućilo nastup u Parizu"