Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Grad dobio novu postaju za punjenje električnih vozila

HEP počinje naplaćivati punionice, gradske u Koprivnici ostaju besplatne

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Na prigodnom otvorenju punionice električnih buseva bili su i predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec te član uprave Goran Međurečan

Novi punjači za električne autobuse te pet prihvatnih postaja za električne bicikle otvoreni su prošli tjedan u prostoru kampusa u Koprivnici. Postaja za punjenje popularnog gradskog javnog prijevoza Buska i bicikle ostvarena je u sklopu projekta Low Carb, a stajala je ukupno 352.000 kuna, od čega je 85 posto EU novac. Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž naglasila je kako je elektromobilnost važna tema u gradu i provodi se od 2013. godine.

ZA VEĆU SIGURNOST Grad počinje rušiti dimnjake

Tada su se počele graditi postaje za bicikle te punionice za električne automobile. Dogradonačelnica se nada kako će grad, privatni sektor i građani u sljedećem financijskom razdoblju dobiti podlogu kojom će moći povoljnije kupovati prijevozna sredstva koja su ekološki prihvatljivija.

Sve na istom mjestu

U sklopu postaje u kampusu su dva punjača za električne autobuse te pet novih prihvatnih mjesta za električne bicikle. Posebnost sustava je u korištenju energije koja se proizvodi iz fotonaponskih panela na krovu nadstrešnice. Električna energija se pohranjuje u baterijama i koristi se onda kada energija sunca nije dostupna, tumače u gradskoj upravi.

Grad raspisao čak deset natječaja za programe Udrugama civilnog društva ove godine oko dva milijuna kuna

Cilj projekta je sustav koji će proizvoditi energiju i koristiti je na istom mjestu gdje je i proizvedena, u ovom slučaju za potrebe punjenja električnih autobusa i bicikla. Takav princip rada je budućnost i u stambenim zgradama te privatnim kućanstvima gdje je cilj da se putem lokalnih obnovljivih izvora proizvodi električna energija koja se istodobno troši na mjestu proizvodnje.

– Kroz projekt smo pokazali jedan od načina kako jedinice lokalne samouprave mogu osigurati energetsku samodostatnost – naglasio je na otvorenju postaje Nebojša Kalanj, voditelj projekta Low Carb.

Na prigodnom otvorenju punionice električnih buseva bili su i predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec te član uprave Goran Međurečan koji je istaknuo kako je Busko lani i preklani na linijama javnog prijevoza prevezao oko 11.500 putnika. Dvije trećine putnika prevezene su pretprošle godine, a ostatak lani kad je došlo do pada prometa zbog epidemije koronavirusa.

GRADONAČELNIK MIŠEL JAKŠIĆ Na vrhu smo po izdvajanju za stipendije

Sustav javnih bicikala

Uz postavljenu mrežu punionica čiji je vlasnik HEP, Grad Koprivnica ima uspostavljen svoj sustav punionica za vozila koji građani mogu besplatno koristiti. Riječ je o punionicama koje se nalaze na stupovima javne rasvjete. Punionice se koriste uz kartice koje izdaje Grad Koprivnica. Trenutno je registrirano 15 korisnika gradskih punionica. Goran Međurečan naglašava kako će se korištenje HEP-ovih punionica naplaćivati, vjerojatno već ove godine, ali gradske punionice na rasvjetnim stupovima ostat će besplatne za sve građane.

Kaže kako su u koprivničkom Komunalcu zadovoljni korištenjem sustava javnih bicikala. Iznio je i podatke kako je od 2014. godine do danas zabilježeno oko 80.000 posudbi bicikala Bicko, a registrirano je oko 2000 korisnika. Osim toga, u posljednje dvije godine zabilježeno je oko 1500 korištenja bicikala na električni pogon, zaključio je član uprave Komunalca Goran Međurečan. Novinarima je demonstrirano punjenje električnog autobusa Busko koji svakodnevno odrađuje svoje rute u javnom prijevozu. Nove punionice na prostoru kampusa zasad nisu predviđene za privatne korisnike električnih vozila.