Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Grad raspisao čak deset natječaja za programe

Udrugama civilnog društva ove godine oko dva milijuna kuna

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
U odnosu na prošlu godinu, riječ je o povećanju za 265.000 kuna – otkrio je koprivnički gradonačelnik

Grad Koprivnica otvorio je čak deset javnih poziva za sufinanciranje projekata, programa, manifestacija i festivala u 2021. godine koje dostavljaju udruge građana, pojedinci i civilno društvo. Objavljena su tri poziva više nego prošle godine, a ukupan iznos je oko dva milijuna kuna. Javne pozive i programe predstavili su protekli tjedan gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

ODRŽANA SVEČANOST Prijam za brončane rukometašice

Do 25. veljače

– Zacrtali smo si trend povećanja sredstava i nadogradnje natječaja, a to nastavljamo i u ovoj godini. Naime, nikad do sada nismo imali tako veliki iznos namijenjen za ove javne pozive. Udrugama, građanima, civilnom društvu i ostalima koji zadovoljavaju uvjete natječaja na raspolaganju je ukupno 1,95 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu, riječ je o povećanju za 265.000 kuna – otkrio je koprivnički gradonačelnik na konferenciji za novinare.

U gradskoj upravi navode kako je riječ o javnim pozivima koji se odnose na sufinanciranje programa udruga građana, udruga u kulturi, iz područja zdravstva, rada s djecom, mladima i roditeljima, organizacija civilnog društva, samostalnih umjetnika, EU projekata, manifestacija i festivala, prijevoza i korištenja tehničke opreme.

Javni pozivi će biti otvoreni do 25. veljače ove godine, osim onih koji se odnose na tehničku opremu, prijevoz, EU projekte te manifestacije i festivale. Oni će biti otvoreni dok se ne utroše predviđena sredstva, odnosno najkasnije do 15. prosinca.

INVESTICIJA Rampa za invalide u Domoljubu

Grad Koprivnica, dakle, otvorio je prošli tjedan ukupno deset javnih poziva za sufinanciranje programa i projekta udruga te manifestacija i festivala u 2021. godini. Otvorena su, tako, dva javna poziva za razvoj kapaciteta: za tehničku opremu predviđeno je 30.000, a za prijevoz 100.000 proračunskih kuna. Preostali javni pozivi odnose se na udruge građana (195.000 kuna), kulturne projekte civilnog društva (450.000), dramsku, izvedbenu i filmsku umjetnost (270.000), samostalne umjetnike (100.000), manifestacije i festivale u organizaciji udruga građana (430.000 kuna).

Tu su i novi javni pozivi kojih prošle godine nije bilo. Svi se također odnose na sufinanciranje programa i projekata udruga građana: za područje zdravstva i zdravog načina života predviđeno je 150.000 kuna, za rad s djecom, mladima i roditeljima 200.000, a za civilno društvo u okviru EU programa 20.000 kuna.

Udrugama, građanima, civilnom društvu i ostalima na raspolaganju je ukupno blizu dva milijuna kuna. Iz Gradske uprave otkrivaju kako će se dodatno raspisati četiri javna poziva za utvrđivanje potreba za 2022. godinu.

ZA GRADOVE POGOĐENE POTRESOM S 200.000 kuna odmah uskočili u pomoć

Riječ je o projektima civilnog društva koji se financiraju iz EU fondova, programima iz područja zdravstva i zdravog načina života, projekata iz područja rada s djecom, mladima i roditeljima te onih iz područja kulturnih djelatnosti organizacija civilnog društva. Ta četiri javna poziva odnose se na 2022. godinu.

Prati se situacija

Dio programa i projekata svakako će ovisiti i o epidemiološkoj situaciji tijekom ove godine. Tako je, primjerice, cijenjeni ljetni Fest jazza koji okuplja vrhunske domaće i svjetske jazz-glazbenike prošle godine morao biti otkazan premda je prošao na natječaju s iznosom od 70.000 kuna. Međunarodni festival književnosti Galovićeva jesen, primjerice, dobio je 22.000 kuna, a Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta FIUK, koji organizira Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze trebao je dobiti 40.000 kuna.

Lani je Folklorni ansambl Koprivnica za dva glazbena programa trebao dobiti ukupno 50.000 kuna, a Ludens teatar za premijerne produkcije, gostovanja i kazalište u Koprivnici ukupno 110.000 kuna. Udruga dobar film je za produkciju kratkometražnog filma “Ostrižena” dobila 45.000, a za razvoj scenarija za dugometražni film “Ogledalo za slavuja” 30.000 kuna.