Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
PROČELNIK ZA GOSPODARSTVO

Hrvoje Niče: Bilježimo minimalan pad gospodarstva

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Iznos fiskaliziranih računa u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjen 16 posto na razini Hrvatske, dok je na području grada Vinkovaca taj pad svega 1,5 posto

Prema tekućim podacima Porezne uprave i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, epidemija koronavirusa rezultirala je minimalnim padom vinkovačkog gospodarstva, koji će biti višestruko manji od države u cjelini.

ODLIČNA GODINA UNATOČ PANDEMIJI Gradsko kazalište ‘Joza Ivakić’ postalo ponajbolje kazalište u Hrvatskoj

Potvrdio je to i pročelnik za gospodarstvo Vinkovaca Hrvoje Niče, objašnjavajući kako je u razdoblju od 24. veljače, odnosno od početka koronakrize, pa do 13. prosinca 2020. iznos fiskaliziranih računa u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjen 16 posto na razini Hrvatske, dok je na području grada Vinkovaca taj pad svega 1,5 posto.

Dodaje i da su krajem studenog 2020. kod pravnih osoba, u HZMO, bila osigurana ukupno 15.064 osiguranika, dok je krajem istog razdoblja 2019. godine bilo 15.014 osiguranika, što pokazuje blag pozitivni trend, pogotovo kad je riječ o radnicima koji u Vinkovcima rade kod privatnih osoba.

– Međutim, to su samo brojevi, koji zasigurno ništa ne znače onim našim sugrađanima i poduzetnicima koji su četiri kalendarska mjeseca u prošloj godini bili zatvoreni, a tu govorimo o ugostiteljima. Istina, zaposlenicima je država osigurala plaće, no neizvjesnost još nije nestala, pogotovo za poduzetnike kojima svaki mjesec dospijevaju rate za kredite, režijski troškovi, najam i slično, dakle – stvaraju gubitak i kad ne rade – rekao je Niče.

U CENTRU DJELUJE 18 TVRTKI U Trokutu popunjeni svi uredi i više od polovice zajedničkih radnih prostora

Smatra i da je jedan od razloga minimalnog pada vinkovačkog gospodarstva i činjenica što je Grad krajem 2019. prvi put sustavno počeo poticati mikrovinkovačke poduzetnike iznosima do 30 tisuća kuna uz uvjet povećanja plaća zaposlenicima za 10%. Takvi ugovori potpisani su krajem 2019., a u implementaciju su ušli početkom 2020. Tu su i mjere koje su donošene s ciljem pomoći gospodarstvenicima u vrijeme krize.