Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
ODLIČNA GODINA UNATOČ PANDEMIJI

Gradsko kazalište ‘Joza Ivakić’ postalo ponajbolje kazalište u Hrvatskoj

Foto: Goran Panić
Sam ravnatelj Kazališta Zdenko Rečić dobitnik je nagrade Vukovarsko-srijemske županije za izuzetna ostvarenja u području kulture

Iako je 2020. godina za sve bila izazovna i teška, za vinkovačko Gradsko kazalište “Joza Ivakić”, uza sve probleme koje je donijela, bila je i uspješna te je donijela i niz priznanja za njihov rad.

POŽEŠKO IZDANJE FESTIVALA Na snijegu uz pahulje obilježili ljepotu pjesništva

Govoreći o protekloj godini, kao i godini u koju smo već zakoračili, ravnatelj vinkovačkog kazališta Zdenko Rečić rekao je da se nada kako će uskoro otvoriti vrata ljubiteljima kazališne umjetnosti, a dok se to ne dogodi, s ponosom podsjeća na ostvareno u teškoj i problemima opterećenoj 2020. godini.

I po dvije predstave u danu

– U 2020. ostvarili smo, zbog epidemije COVID-19, samo dio planiranih aktivnosti, no kada se sve uzme u obzir – moramo biti zadovoljni učinjenim. Predstave matične produkcije izvedene su 45 puta, a 38 događanja u kazalištu posjetilo je oko 6000 posjetitelja. Ugostili smo 15 predstava, a bili smo na 29 gostovanja, na kojima nas je pogledalo oko 5000 gledatelja, sudjelovali smo na šest festivala – kaže Rečić.

Dodaje i da su u prošloj godini imali četiri premijerna naslova, i to predstave “Štajga”, “Gospođica Julija”, “Ljepotica i zvijer” te “Hoću Božić”.

Tijekom lockdowna radili su online pa su tako tri njihove predstave prikazane na PLAVOJ Vinkovačkoj TV, sedam predstava na kazališnom YouTube kanalu, četiri predstave na web-stranici NS Sesvete i jedna na kazališnom Facebook-profilu. U isto vrijeme u prostoru galerije postavljene su četiri izložbe, ali i osvojene brojne nagrade i priznanja. Tako je Vladimir Andrić na 27. Festivalu glumca osvojio nagradu “Fabijan Šovagović” za najboljega glumca, za ulogu Andrije u predstavi Ivane Šojat “Štajga”, dok je Matea Marušić na 9. Bobijevim danima u GD Histrion dobila specijalno priznanje za iskazivanje iznimnog komičarskog talenta u predstavi “Boeing Boeing”. Predstava “Tamo gdje tuga spava” redateljice Andrijane Raguž (koprodukcija s Kazalištem Nova scena) na 13. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu osvojila je niz nagrada.

U CENTRU DJELUJE 18 TVRTKI U Trokutu popunjeni svi uredi i više od polovice zajedničkih radnih prostora

Rad kazališta prepoznali su i mediji, a isto tako i sam ravnatelj Kazališta Zdenko Rečić dobitnik je nagrade Vukovarsko-srijemske županije za izuzetna ostvarenja u području kulture.

Pojačanje u ansamblu

– Svako priznanje raduje, a posebno jer smo dobili neka priznanja koja su prvi put došla u Slavoniju. Sve to govori nam da smo na dobrom putu i da je Gradsko kazalište “Joza Ivakić” zasigurno među najboljima u Hrvatskoj u našem rangu. Raduje nas i povratak publike u kazalište pa smo tako imali i dana kada smo u jednom danu, radi velikog interesa publike, organizirali i po dvije predstave – ističe Rečić. Kada je riječ o tekućoj godini, u tijeku su glumačke probe za novu predstavu “Što žena umije”, a do kraja godine u planu je i postavljanje predstava “Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507”, „Tena“ koja će imati premijeru u listopadu i tradicionalno božićnu predstavu za najmlađe.

PULA DODIJELILA VIŠE NEGO PROŠLE GODINE Studentske stipendije, koje iznose 800 kuna, isplaćuju se od siječnja do rujna

Od jeseni, svake subote u 11 sati plan je organizirati izvedbe dječjih predstava pod nazivnikom “dječje subotnje matineje”. Od 15. siječnja 2021. godine glumački ansambl vinkovačkog kazališta, u kojem su trenutačno Vladimir Andrić i Matea Marušić, dobio je i pojačanje u vidu zapošljavanja mladog Vinkovčanina Vedrana Dakića, koji je glumu i lutkarstvo diplomirao 2020. godine na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.