Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
POŽEŠKO IZDANJE FESTIVALA

Na snijegu uz pahulje obilježili ljepotu pjesništva

Foto: sbplus.hr
Festival se u svakom gradu održava na prvi snježni dan, noću i na otvorenom

Prvo požeško izdanje pjesničkog festivala 50 Poems for Snow dočekalo je prve ovozimske pahulje i pravi snježni pokrivač!

SJEĆANJE NA DOBRIŠU CESARIĆA Obljetnica rođenja velikog pjesnika: ''Cesarićeva ostavština to zaslužuje''

Naime, Gradska knjižnica Požega ove se godine uključila u međunarodnu pjesničku mrežu “50 Poems for Snow” (50 pjesama za snijeg). Tako je u ponedjeljak 11. siječnja u 14 sati u povodu prvog ovogodišnjeg snježnog dana na Trgu sv. Terezije ispod stabla ginka održan pjesnički festival na snijegu.

Uz zimski ugođaj i pahulje, u Požegi je obilježena ljepota pjesništva. Specifičnost je ovog festivala to da je nepoznat datum održavanja jer se ne zna točno ni kada će pasti prvi snijeg. Dakle, u svakom se gradu održava na prvi snježni dan, noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika izvode nekoliko svojih pjesama, uz to po jednu pjesmu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen. Pjesničkim duhom, stihove su čitali Denis Ćosić, Lana Derkač i Đurđica Gatjal, a ovogodišnjezimsko izdanje 50 Poems for Snow, posvećeno je japanskoj pjesnikinji Ono no Komachi.

NASTAVLJA SE PROJEKT ZAŽELI Zaposlit će se novih 40 žena s područja Novske

Međunarodni pjesnički festival “50 Poems for Snow” pokrenut je 2012. godine u Zagrebu, idejom Saše Šimprage i u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom.

Osim što promiče poeziju, festival ukazuje i na snažne klimatske promjene, odnosno na nedostatak snježnih oborina u svijetu. Ove zime kroz više od 20 lokalnih izdanja pjesničke mreže “50 Poems for Snow” sudjeluje više od 60 pjesnika i pjesnikinja.