Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
SJEĆANJE NA DOBRIŠU CESARIĆA

Obljetnica rođenja velikog pjesnika: ''Cesarićeva ostavština to zaslužuje''

Foto: OS-DCESARIC-POZEGA.SKOLE.HR
Sjećanjem na velikana pisane riječi potiču se i učenici, budući mladi autori, na pisano stvaralaštvo

Predstavnici Osnovne škole Dobriše Cesarića te zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha položili su povodom 119. obljetnice rođenja Dobriše Cesarića vijenac uz spomen-ploču na rodnoj kući.

NASTAVLJA SE PROJEKT ZAŽELI Zaposlit će se novih 40 žena s područja Novske

Projekt koji se ističe

– Ovim putem svima zahvaljujemo za rad na očuvanju misli na ovog velikog umjetnika. U kulturi je ponekad teško trajati ovako dugi niz godina, a sada u doba pandemije još i teže. Cesarićeva ostavština, pjesme uz koje odrastamo, uz koje vi, dragi učenici, odrastate, to svakako zaslužuje – istaknuo je Troha.

Cesarić u svojim pjesmama ostavlja bogato nasljeđe simbolističko-impresionističke poezije vješto ugrađene u svoje iskaze koji se, na prvi pogled, čine jednostavnim, no zapravo su rečenično zgusnute akustične i vizualne impresije, rečenično iskazane spoznaje o životu i raskošne slike.

– Mnogo je projekata na eTwinning platformi u koje smo uključeni, no ovaj književno-umjetnički projekt se posebno ističe. Jedan je od ciljeva i osigurati mladima i odraslima alate i kompetencije koji su im potrebni za osmišljavanje kreativnih i inovativnih rješenja za suočavanje s dosad neviđenim rizicima i društvenim izazovima, kao i za otkrivanje prilika koje se mogu pronaći u kontekstu krize – istaknula je ravnateljica škole Zvjezdana Krip.

masovno se uključili Novljanski vatrogasci uz pomoć ovčarke Kire iz ruševina su izvukli zaposlenicu petrinjske gradske uprave

Sjećanjem na velikana pisane riječi potiču se i učenici, budući mladi autori, na pisano stvaralaštvo i na promišljanje o važnosti umjetnosti u životu svakoga čovjeka. Kada se govori o velikanima Hrvatske, Cesarić je sasvim sigurno jedan od njih. Čovjek čije je ime zlatnim slovima zauvijek upisano u knjige najsvjetlijih trenutaka književnosti u Hrvata. Iza imena ovog velikana stoji plodonosan rad na gotovo svim područjima.

S obzirom na širinu motiva Granice, kojim se ove godine posebno bave u svom projektu “Cesarić u Cesariću”, učenici se upoznaju s bogatstvom te riječi u doslovnom i prenesenom značenju te istovremeno unapređuju vještine komunikacije i uporabe IKT-a.

Online susreti

LIPIK GLAS DONIRAO SREDSTVA ZA GRADNJU NOVOG DOMA Djeca iz Siska privremeno boravila u Lipiku

– Suradnja u digitalnom okruženju i zajednički online susreti obogaćeni kulturalnim sadržajima proširit će znanja učenika, a međupredmetni karakter projekta pomoći će u razvoju njihovih temeljnih vještina – izjavila je profesorica i voditeljica projekta “Cesarić u Cesariću” Blanka Đimoti Zima.