Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
masovno se uključili

Novljanski vatrogasci uz pomoć ovčarke Kire iz ruševina su izvukli zaposlenicu petrinjske gradske uprave

Foto: Grad Novska
Vatrogasci iz Novske iz zatrpanog automobila izvukli su i poštara

Novljani su se odmah uključili u pomaganje području stradalom u potresu. U sanaciji potresom pogođenog područja od prvoga dana sudjelovali su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Novske i DVD-a Novska, koji su sudjelovali u više od sto intervencija, a nekoliko dana pomagalo je i 11 pripadnika Vatrogasne postrojbe iz novljanskog prijateljskog grada Mengena, koji su dopremili i poklonili hidraulične ljestve za potrebe intervencija koje su odmah i korištene u sanaciji objekata.

LIPIK GLAS DONIRAO SREDSTVA ZA GRADNJU NOVOG DOMA Djeca iz Siska privremeno boravila u Lipiku

Od prvog dana na terenu su i spasioci HGSS-a Stanice Novska, a svoj je dio odradila i petogodišnja Kira. Belgijska ovčarka Kira i njen vodič Aleksandar Miličević članovi su DVD-a Lipovljani, a Aleksandar je i pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Novska.

Saniranje šteta

Kira je potražni pas iz K-9 tima Hrvatske vatrogasne zajednice, prošla je niz obuka, a obučavana je i za traženje i spašavanje osoba iz ruševina u urbanim područjima.

– Izgledalo je strašno, srušeni krovovi, zidovi, cigle i ostali dijelovi kuća bili su posvuda po ulici. Bili smo se u Petrinji zbog saniranja šteta od potresa koji je bio prethodni dan pa je Kira bila odmah uključena u traženju osoba zatrpanih u potresu. Na teren su došli i drugi timovi, pored potražnih pasa HVZ-a i HGSS-a, i njihov je njuh u ruševinama brzo otkrio zatrpanu zaposlenicu Grada Petrinje. Bila je pod hrpama cigle, betona i drveta – rekao je Aleksandar.

Pomoć potresom pogođenom području Solidarni Kutinčani

Akcijom njenog spašavanja rukovodio je Zlatko Pješ, zapovjednik JVP-a Novska, a sudjelovali su uz Aleksandra i Kiru i Ivana Herceg, Goran Bezenšek, Kristijan Čutić te Josip Komljen. Nedugo poslije vatrogasac Goran Bezenšek i Darko Zeman iz DVD-a Lipovljani iz automobila na koji je pao građevinski materijal uspješno su izvukli poštara.

Svi su pomogli

Za to vrijeme na apel Gradskog društva Crvenog križa Novska reagirali su mnogi Novljani te počeli donositi humanitarnu pomoć za stanovnike. Sukladno informacijama s terena o gomilanju odjeće i obuće, a nedostatku trajnih prehrambenih i higijenskih artikala, Gradsko društvo Crvenog križa Novska usmjerilo je svoj apel na prikupljanje ciljanih proizvoda s popisa “Vaš dar za pravu stvar”, a Udruga medara “Metvica” Novska darovala je znatnu količinu meda.

Iz Mengena je također stigla velika količina donacija.

BANOVA JARUGA Radovi na društvenom domu gotovi do svibnja

– Za prikupljanje i sortiranje humanitarne pomoći, uz volontere Gradskog društva Crvenog križa Novska, odmah su se na raspolaganje stavile i članice Udruge žena “Katarina Zrinska” Novska, kao i zaposlenice u projektu “Aktiviraj se i pomozi!”, odvojivši svoje vrijeme za ovo humanitarno i plemenito djelo – rekao je Zoran Prpić, ravnatelj CK Novska. Na raspolaganje Crvenom križu Novska stavilo se i nekoliko novljanskih privrednika, nudeći prijevoz humanitarne pomoći, a građevinsko poduzeće vlasnika Miroslava Kasipovića prevezlo je humanitarnu pomoć u Petrinju, uz djelatnike i volontere Gradskog društva Crvenog križa Novska.