Izbornik
Naslovnica Gradovi
Daruvar drugi transparentni grad u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

I Daruvarčani mogu vidjeti na što se troši gradski novac

Foto: Grad Daruvar
Osim dobrih vijesti o transparentnosti, u Daruvaru se razvija i infrastruktura

Daruvar postaje drugi transparentni grad u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, po uzoru na Bjelovar. Naime, početkom travnja Daruvarčanima se otvorila prilika da na jednom mjestu mogu vidjeti gdje se troši gradski novac. Tako se građanima daju na uvid sve isplate iz proračuna Grada Daruvara, uključujući isplate fizičkim i pravnim osobama.

TRANSPARENTNOST Gradski proračun vidljiv svima

U realnom vremenu

Inače, Grad Daruvar prošle je godine osvojio priznanje Instituta za javne financije za transparentnost gradskog proračuna, a jedan od elemenata transparentnosti je i knjižica "Proračun u malom" koja je već predstavljena javnosti. Grad je nastavio s transparentnošću te od danas svi mogu uz već dostupne podatke klikom na daruvar.municipal.hr dobiti uvid u isplate iz proračuna Grada Daruvara.

– Grad Daruvar već neko vrijeme vodi brigu da što više informacija o samom proračunu, ono na što trošimo i gdje ulažemo naš gradski novac, bude dostupno građanima. Naši građani u svakom trenutku mogu vidjeti gdje se troši javni novac. Nakon što smo uveli "Proračun u malom", gdje se ukratko moglo vidjeti gdje se troši, koliko i za što, sada smo krenuli malo detaljnije da se vidi i koja su konkretno poduzeća, obrti ili fizičke osobe dobili gradski novac, počevši od ove godine. Ovo je na tragu onoga što ima Grad Bjelovar i nekih drugih pozitivnih primjera. Doduše, u Gradu Daruvaru su se i prije mogle dobiti sve te informacije, a sada se to može i u realnom vremenu – objasnio je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček ističući kako je ovo nadogradnja programskog rješenja koja Grad Daruvar ima za računovodstvene usluge.

U gradskom proračunu dodatno će osigurati sredstva Herojima koji požrtvovno spašavaju živote i imovinu stiže još osam vozila

Moguće je provjeriti sve, kaže gradonačelnik, sve uplate, isplate, sve koji rade s Gradom, bilo da je riječ o pojedincima, fizičkim i pravnim osobama ili tvrtkama.

Nastavak nogostupa

Osim dobrih vijesti o razvoju transparentnosti, u Daruvaru se razvija i infrastruktura. Upravo se ovih dana nastavila gradnja nogostupa u Ulici Augusta Šenoe. Na 300 metara nogostupa koji je u ovoj ulici sagrađen prošle godine, nastavlja se graditi novih 430 metara sve do zavoja. Izvođač radova koji će sagraditi novih 430 metara nogostupa je Energogradnja iz Ljudevit Sela. U ime tvrtke njezin je direktor Saša Coufal potvrdio da bi posao uz povoljne vremenske prilike i druge prateće okolnosti trebao biti gotov do sredine idućeg mjeseca.