Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Kutina uskoro dobiva svoj dom za umirovljenike preuređenjem dijela Doma zdravlja

I ove godine uskrsnice i božićnice za umirovljenike

Foto: Kutina
Prvotna namjena preuređene zgrade bit će pružanje privremenog smještaja potresom pogođenog stanovništva, a po završetku potrebe za tim, zgradu će koristiti starije i nemoćne osobe

Grad Kutina i ove će godine umirovljenicima s gradskog područja isplatiti tzv. božićnice i uskrsnice. Naime, u 2022. godini osigurano je 750.000 kuna za tu namjenu.

Za bolje uvjete života

Dodatnih dva milijuna kuna u proračunu je ove godine odvojeno za sudjelovanje u troškovima uređenja budućeg doma za umirovljenike u Kutini, koji Sisačko-moslavačka županija namjerava urediti u prostoru kutinskog Doma zdravlja.

– Građani Kutine očekuju suradnju i potporu Županije na svim poljima, a posebice na projektu koji očekujemo već duži niz godina. Vjerujem da će Sisačko-moslavačka županija uložiti i dodatne napore da se projekt uređenja Doma za starije i nemoćne  realizira što je prije moguće, a na korist kako građanima Kutine tako i Sisačko-moslavačkoj županiji. Realizacija projekta Doma za starije i nemoćne u Kutini obećavana je dugi niz godina i od prijeke je potrebe našim sugrađanima. Grad Kutina nastoji poboljšati uvjete života svim sugrađanima, ne samo umirovljenicima, te uvođenje novih mjera poput uskrsnica znači kako osluškujemo potrebe 
i želje naših sugrađana – rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić.

Naime, početkom veljače pokrenut je postupak javne nabave za radove na prenamjeni/prilagođavanju dijela zgrade Doma zdravlja u Kutini za potrebe Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, podružnice u Kutini. Prvotna namjena bit će pružanje privremenog smještaja potresom pogođenog stanovništva, a po završetku potrebe za tim, zgradu će koristiti starije i nemoćne osobe.

Procijenjena vrijednost ulaganja u ovaj projekt na području Kutine je 11,536.766,25 kuna, s rokom izvođenja šest mjeseci. Iz gradskog proračuna odvojit će se dva milijuna kuna. 

Uz to, Grad Kutina umirovljenicima samcima koji imaju mirovine manje od 2500 kuna plaća 50 posto fiksne cijene odvoza otpada 
za što je osigurano 50.000 kuna u 2022. godini. Osim toga, Grad pomaže i Udrugu umirovljenika grada Kutine i Udrugu umirovljenika Petrokemije koje ostvaruju sredstva putem natječaja za Udruge civilnog društva.

Projekti Zaželi

Od ostalih mjera iz gradske uprave ističu napore da se pojača zdravstveni standard, koji je namijenjen svima, ne samo  umirovljenicima, te projekte Zaželi u kojima su korisnici često umirovljenici kojima je potrebna pojačana skrb. U pogledu božićnica, od 2018. godine dobivaju ih umirovljenici s područja Kutine s mirovinama manjima od 2000 kuna, a od prošle godine uvedene su i nove potpore u povodu Uskrsa, tj. uskrsnice, također za umirovljenike s mirovinama manjima od 2000 kuna. Te potpore primaju i osobe s invaliditetom koji primaju osobnu invalidninu.