Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč 68 pregleda
Radovi na tri velika gradilišta

I prije početka sezone, Poreč će biti spreman za doček gostiju

Poreč gradilišta
Foto: Grad Poreč
Uređenje šetnice i pripadajućih plaža, izrada dodatnih pristupa plažama za osobe s invaliditetom, nasipavanje plaže kamenim oblutcima, zamjena postojeće dotrajale ograde novom dio je radova koji se odvijaju na Gradskom kupalištu

Župan Valter Flego i zamjenik gradonačelnika Grada Poreča Loris Peršurić sa suradnicima i novinarima obišli su u petak tri gradilišta na području Poreča – treće i četvrte faze izgradnje porečke zaobilaznice, postavljanja mreže prirodnog plina i uređenja dijela plaže na Gradskom kupalištu, te se informirali o tijeku radova.

Na prvom gradilištu, u Pazinskoj ulici, s tijekom radova na postavljanju srednjotlačne plinske mreže prirodnog plina i elektroničke komunikacijske mreže, u zajedničkom rovu uz plinovod za naknadne potrebe uvlačenja svjetlovodnog kabela, upoznao ih je Ognjen Ćosić iz Plinare d.o.o. Pula, rukovoditelj pogona distribucije plina Poreč – Vrsar. Ovo je gradilište je treća faza plinofikacije grada Poreča. Plinara d.o.o. počela je izgradnju srednjotlačne plinske mreže grada Poreča u lipnju 2011. godine, a do sada je na ovom području u sklopu tri faze plinofikacije izvedeno 37 kilometara srednjotlačne plinske mreže, te odorizacijska stanica na Košambri. Četvrta faza koja je isprojektirana obuhvaća dio naselja Špadići i Finida u Poreču, ukupne duljine gotovo 3,9 km koja će se izvoditi u narednom periodu. Prirodni plin se koristi u nešto manje od sto kućanstava, te oko četrdeset potrošno mjernih mjesta za pravne osobe.

- Na taj su način naši građani dobili mogućnost spajanja na mrežu prirodnog plina koji je danas najjeftiniji energent. Uz plinifikaciju, zajedno sa Plinarom odradili smo i sve ostale instalacije, odnosno sanirali, gdje je bilo to potrebno, asfalt, cestovne rubnjake i nogostupe na dijelovima gdje je bilo iskopano - kazao je Peršurić.

Foto: Grad Poreč

Na drugom gradilištu, onom treće i četvrte faze porečke zaobilaznice, koji spajaju deponij Košambra i kružni tok na raskrižju prema Funtani, odnosno naselje Molindrio, upoznali su se s posljednjom fazom izgradnje dionice zaobilaznice, investicije vrijedne 18,3 milijuna kuna koju financiraju Hrvatske ceste. 

- Zaobilaznica je gotova i bit će otvorena sljedeći tjedan prije Uskrsa, kako smo i očekivali. Ova treća i četvrta faza imaju duljinu 1,6 kilometara, čime će zaobilaznica biti gotova u cijelosti, u dužini od gotovo sedam kilometara, od sjevernog dijela od Stancije Vodopija do Stancije Molindrio. Želim se zahvaliti Hrvatskim cestama koje su se aktivno uključile u ovaj projekt i prepoznale važnost naše zaobilaznice i ceste kroz grad D75. Jer ipak, u Poreču u ljetnim mjesecima boravi preko 100 tisuća gostiju, a i preko 30 tisuća vozila prometuje po našim prometnicima, a na ovaj ćemo način sigurno povećati sigurnost i protočnost, te broj dolazaka u grad - kazao je Peršurić.

Foto: Grad Poreč

Posljednje gradilište bilo je ono na uređenju dijela plaže na Gradskom kupalištu, na frekventnoj porečkoj plaži, čiji se dovršetak planira krajem travnja. Izvođač radova je Ekspert gradnja d.o.o. Buzet, na iznos od 1,84 milijuna kuna plus PDV, a na temelju javnog poziva Ministarstva turizma, Gradu Poreču – Parenzo dodijeljeno je 600 tisuća kuna nepovratnih sredstava.

Radovima se uređuje područje od 1.500 kvadrata, što podrazumijeva uređenje šetnice i pripadajućih plaža, izradu dodatnih pristupa plažama za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, nasipavanje plaže kamenim oblutcima, zamjenu postojeće dotrajale ograde novom, dok se potporni zid šetnice, koji je uslijed utjecaja mora i vremena dotrajao, sanira se. Uz šetnicu će se postaviti teretana na otvorenom, nove klupe, svlačionice, tuševi i koševi. Predviđeno je i postavljanje pametne klupe koja je inovativan patentirani dizajn, ekološki osviješten: ima napajanje pomoću solarnih panela, a jedan je primjerak već postavljen na rivi, kod gradske palače. Šetnica će se dodatno obogatiti i postavljanjem glazbene ograde u dužini od 26 metara koja će funkcionirati kao ograda, ali i proizvoditi melodiju. Naime, ritmičnim udaranjem metalnih cijevi građani će u hodu i s lakoćom moći odsvirati melodiju popularne kancone o najpoznatijoj Porečanki -„La mula de Parenzo“.

- U zadnje tri godine obnovili smo i uredili pet gradskih plaža, a tako želimo i nastaviti. Radi se o plažama koje naši građani vole, na kojima su odrasli i naučili plivati i upravo zato mi je drago da su oni prepoznali važnost ovog projekta, te da smo kvalitetno odradili sve plaže. U tom pogledu želimo i nastaviti pa je tako gotovo još tri projekta uređenja plaža – na Saladinki, Materadi i u starom gradu - Riveti - kazao je Peršurić.

Župan Flego istaknuo je kako ovo nisu samo porečka gradilišta, već su to istarska gradilišta, te dodao da je Poreč trenutno jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj.

- Važno je reći da sva ova tri projekta jesu ulaganje u infrastrukturu i turističku infrastrukturu za koju znamo da je preduvjet razvoja. Veseli me ulaganje i dizanje kvalitete i infrastrukture svih ostalih sadržaja Poreča, a meni je važno da to sve bude gotovo do glavne turističke sezone, što znači da će naši gosti dobiti nove sadržaje u Poreču i Istri - zaključio je župan.

Foto: Grad Poreč