Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
zaprešić

Iduću godinu obilježit će čak šest projekata sufinancirskih novcem EU

Željko Turk
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Ulaže se u prometnu infastrukturu, odvodnju, obrazovanje, širokopojasni internet...

Iduću godinu na području Grada Zaprešića obilježit će šest projekata. Među njima je i "Forest ride", koji predviđa izgradnju nove biciklističko-pješačke infrastrukture Zaprešić – Pojatno i Industrijske ulice. Javna nabava je provedena, a radovi će se odvijati od siječnja do svibnja.

POMOĆ IZ GRADSKOG PRORAČUNA Drugi set mjera pomoći ugostiteljima

Razgranata mreža

– Planirana nova infrastruktura veže se na već izgrađenu pa se njihovim povezivanjem stvara razgranata mreža koja spaja centar Zaprešića, sjeverni dio grada – naselje Kalamiri, općinu Pušća i naselje Pojatno, a vodi do željezničke postaje Novi dvori. Na stazi se planira napraviti odmorište za bicikliste i postaviti solarni brojač biciklista i servisna solarna stanica za popravak bicikala – kažu u Gradu. Planira se i izgradnja pješačko-biciklističke infrastrukture u Industrijskoj ulici u dužini 420 metara, što je ukupno 3,2 km nove pješačko-biciklističke infrastrukture.

– Uz ovu dionicu izgradit će se i parking za bicikle te još jedna servisna solarna stanica za popravak bicikala i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. Na taj način se stvaraju pretpostavke za kvalitetniji razvoj intermodalnog prometa i povećavanje broja korisnika sredstava javnog prijevoza, čime se smanjuje potreba za korištenjem automobila, potiče se građane na rekreaciju, brigu o zdravlju i zaštitu okoliša – pojašnjavaju. Vrijednost projekta je 8,5 milijuna kuna, od čega su 7,3 milijuna kuna (85 %) bespovratna sredstva. U provedbi je već projekt "Znanje svima" vrijedan oko četiri milijuna kuna, kojim je omogućena socijalna uključenost i integracija 22 učenika s teškoćama u proces odgoja i obrazovanja uz potporu stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi. Grad nabavkom spremnika otpada planira za četiri posto povećati odvojenog prikupljenog komunalnog otpada u odnosu na 2016. godinu. Ukupna vrijednost projekta je 1,7 milijuna kuna za nabavku preko 3000 spremnika za selektivno odvajanje komunalnog otpada. Projekt je sufinanciran 85% iz EU fondova, dok su preostalih 15 posto sredstva Grada. Preko 64 milijuna kuna vrijedan je projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Grada.

ŽUPANIJA NAJAVLJUJE: Do kraja 2020. još 9,7 mil. kn potpore

Spremna energetska obnova

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić "Za čisto i bistro" osigurat će najviši stupanj pročišćavanja, uključujući postrojenja za obradu mulja. Ukupna vrijednost projekta je 683,8 milijuna kuna, a dovršenjem do kraja 2023. ostvarit će se cilj da 86 posto područja na kojem se provodi bude pokriveno mrežom odvodnje. Tu je i projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok.

Grad Zaprešić partner je otprije na više projekata, a za provedbu je spreman i projekt energetske obnove zgrade suda, vrijedan oko osam milijuna kuna.