Izbornik
Naslovnica Gradovi Imotski
Izvrsna vijest stigla uoči ovogodišnje proslave Dana grada

Imotski je među prva tri grada u Hrvatskoj po odnosu rođenih i umrlih!

Foto: Imotski
Potpisan je ugovor za projekt Aglomeracije Imotski, čija je vrijednost preko 160 milijuna kuna. Na taj će način biti unaprijeđen vodoopskrbni sustav, a razvit će se i sustav prikupljanja otpadnih voda - rekao je gradonačelnik.

Ovogodišnji proslavu Dana grada Imotski je dočekao s podatkom kako je među prva tri grada u Republici Hrvatskoj po odnosu rođenih i umrlih. Imotski gradonačelnik Ivan Budalić ističe kako su demografske mjere koje provodi Grad Imotski itekako naišle na plodno tlo, a tome u prilog govori podatak da je na području grada i prošle godine, baš kao i prethodnih, zabilježen pozitivan prirodni prirast.

U Imotskom obilježen Dan grada Nagrade za životno djelo Zubčiću i Čelanu

- Ovaj podatak Državnog zavoda za statistiku izuzetno me obradovao, posebno što je došao baš uoči Dana grada i blagdana naše zaštitnice Gospe od Anđela. Naš grad je na popisu među prva tri grada po pozitivnom prirodnom prirastu. To nam je samo poticaj da nastavimo dalje s provođenjem demografskih mjera, a Imoćani su to očito prepoznali - izjavio je gradonačelnik Ivan Budalić, koji se osvrnuo na brojne projekte koji su realizirani tijekom prošle godine.

Potpisan je ugovor za projekt Aglomeracije Imotski, čija je vrijednost preko 160 milijuna kuna. Na taj će način biti unaprijeđen vodoopskrbni sustav, a razvit će se i sustav prikupljanja otpadnih voda - rekao je gradonačelnik.

Budalić je posebno naglasio važnost potpisivanja sporazuma o otplati duga s Fondom za zaštitu okoliša. “Taj dug, koji je nastao davno, kočio nas je u mnogim stvarima, prvenstveno u apliciranju na natječaje Fonda, ali i na programe Europske unije. Sada, kada smo potpisali ovaj sporazum o obročnoj otplati duga, Gradu su otvorena mnoga vrata i to ćemo zasigurno iskoristiti u narednom razdoblju – istaknuo je Budalić.

Građani Imotskoga pomake su osjetili i na svojim plaćama. Naime, Grad je smanjio prirez s 12 na 6 posto, čime su se građanima povećale plaće.

Također, kroz Program potpore osnivanja i razvoja malog i srednjeg gospodarstva korisnicima je dodijeljeno po 20 tisuća kuna.

- Sve to radimo kako bismo i građanima i poduzetnicima olakšali život i poslovanje. Svjesni smo da je godina iza nas bila zahtjevna, ali smo uvijek znali koji su nam prioriteti. Naravno, i našim umirovljenicima već tradicionalno isplaćujemo božićnice i uskrsnice, a studentima i učenicima osiguravamo novčane potpore kako bismo njihove roditelje rasteretili financijskih izdataka - rekao je Budalić.

VINKOVCI PROSLAVILI DAN GRADA Bosančić: Realizirali smo projekte vrijedne gotovo milijardu kuna, ali tu nećemo stati

Demografsku politiku mora pratiti i jačanje infrastrukture i ulaganje u odgoj i obrazovanje. Grad Imotski je tako uredio vrtićku grupu za kratki program i dnevni boravak, čija je vrijednost 170 tisuća kuna, a 200 tisuća kuna osigurano je za program besplatne prehrane za osnovnoškolce. Također, grad sufinancira produženi boravak učenika u Osnovnoj školi “Stjepan Radić”.

- Kada sve ove mjere i programe stavimo na papir, mogu reći da smo zatvorili jedan krug - od naknada za novorođenčad, koje su među najvećima u Hrvatskoj, preko potpora radnicima i poduzetnicima, do brige za umirovljenike. Radostan sam što Imotski postaje grad mladih, ali i grad u kojemu se poduzetnički duh itekako osjeti. Bit ću još sretniji kada i u budućnosti budemo isplaćivali naknade koje će olakšati život malom čovjeku, ali i poduzetnicima i obrtnicima. Grad mora biti servis građana, a mislim kako smo mi to uistinu dokazali - zaključuje Budalić.

Inače, ovogodišnji Dan Grada Imotskoga proći će bez tradicionalne proslave i zabavnih programa, zbog trenutnih epidemioloških mjera.