Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Nova tehnička studija pokazala velike mogućnosti

Istražuje se geotermalni potencijal Samobora i okolice

Količina geotermalne energije gotovo je neiscrpna, a koristiti se može u rehabilitacijske svrhe u toplicama, za grijanje prostora i za proizvodnju električne energije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Grad Samobor dao je izraditi tehničku studiju geotermalnog potencijala grada Samobora, a ciljem utvrđivanja mogućnosti eksploatacije i korištenja geotermalnih voda u energetske svrhe.

U tehničkoj studiji prikupljeni su, analizirani, obrađeni i interpretirani dostupni i relevantni geološki, geofizički i bušotinski podaci koji su bili podloga za opis i definiranje geoloških i geotermalnih karakteristika šireg područja i samog područja grada Samobora.

Studija je pokazala da Samobor ima više lokacija pogodnih za istraživanje potencijala za korištenje geotermalnih voda za proizvodnju električne energije i u toplinarske svrhe. Količina geotermalne energije, tamo gdje je ima, gotovo je neiscrpna, a koristiti se može u rehabilitacijske svrhe u toplicama, za grijanje prostora i za proizvodnju električne energije. Bušotine na području Samobora postoje, no potrebno je provesti istražne radove jer prikupljeni podaci datiraju iz davnih dana. Utvrđene su i potencijalne lokacije za nove bušotine.

– Studija je temelj za daljnje aktivnosti jer nakon što je potvrđeno da Samobor ima geotermalni potencijal, nastojat ćemo ga istražiti i iskoristiti. Tome prethodi izrada projektnog prijedloga koji je potreban za prijavu na neke od budućih EU natječaja za ostvarenje sredstava za financiranje istražnih radova, koji će pokazati koja su područja pogodna za eksploataciju geotermalnih izvora. Razvoj grada temeljimo na zelenim politikama tako da ćemo iskoristiti sve mogućnosti koje nam pružaju potencijalni geotermalni izvori kao i drugi obnovljivi izvori energije. Investiranje u obnovljive izvore energije i njihovo korištenje naša je odgovornost, s obzirom na to da tako utječemo na smanjenje korištenja fosilnih goriva, a time i stvaranje emisije stakleničkih plinova, sve s ciljem očuvanja okoliša – istaknula je gradonačelnica Petra Škrobot.

POLAGANJE vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja 3. gardijske brigade "Kune" Prekretnica u Domovinskom ratu "Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu naših prijatelja i suboraca" IZVANŠKOLSKE aktivnosti u OŠ Podolice Cjelodnevna škola U sportskom, plesnom i glazbenom programu te školi glume sudjeluje 77 učenika AMBULANTA će raditi u privremenom prostoru do završetka uređenja zgrade Doma zdravlja Dr. Jasminka Dragojević ide u mirovinu U Sisak se vratila pedijatrica, Županija osigurala prostor