Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Prekretnica u Domovinskom ratu

"Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu naših prijatelja i suboraca"

POLAGANJE vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja 3. gardijske brigade "Kune"
Foto: Zadarska županija
U Kašiću obilježena 31. obljetnica pogibije skupine hrvatskih branitelja iz Brodsko-posavske županije neposredno nakon akcije Maslenica

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja 3. gardijske brigade "Kune" u Kašiću obilježena je 31. obljetnica tragične pogibije 23 hrvatska branitelja iz Brodsko-posavske županije u Kašiću. Naime, upravo u Kašiću ključnu je ulogu u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica odigrala treća slavonskobrodska bojna Treće gardijske brigade.

Protekla je 31 godina od akcije Gusar, u narodu poznatije kao Maslenica, koja ima veliku važnost u bliskoj hrvatskoj povijesti stvaranja slobodne i samostalne domovine.

Zaustavili neprijatelja

Bila je to prilika za prisjećanje na jednu od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije, u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog teritorija. Sudionici obilježavanja s posebnim su se pijetetom prisjetili poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

– Teško se nosimo s uspomenama, ali nikad ne smijemo zaboraviti žrtvu naših prijatelja i suboraca koju su dali za obranu Hrvatske. Moramo čuvati sjećanje i u tome nikada nećemo posustati – rekao je Luka Krijan, dopredsjednik slavonskobrodske Udruge veterana Treće gardijske brigade Hrvatske vojske "Kune".

Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je prekretnica u Domovinskom ratu te poruka hrvatskom narodu, ali i velikosrpskom agresoru, da su hrvatske oružane snage sposobne osloboditi svoju zemlju. Podnesene su velike žrtve, ali i ostvarena velika pobjeda.

– Maslenica je bila prva akcija koja je pokazala snagu Hrvatske vojske. Njome su spojeni sjever i jug naše domovine. Mi smo tog dana obranili Kašić i nismo dopustili neprijatelju da dođe u Zadar – istaknuo je general Krešimir Šipoš, jedan od ratnih zapovjednika postrojbe.

Križ od slavonskog hrasta

Odavanju počasti u Kašiću prethodilo je i polaganje vijenaca u Islamu Latinskom, odakle je krenuo polumaraton za poginule branitelje do Novigrada. U Kašiću i Islamu Latinskom bili su i slavonskobrodski osnovnoškolci koji su sudjelovali u programu komemoracije.

Slavonski ratnici u zimu 1993. godine helikopterima su prebačeni na bojišnicu u zadarskom zaleđu sa zadaćom obrane teritorija oslobođenog nekoliko dana prije. Dva dana poslije njihova dolaska srpske snage napale su selo Kašić i treća slavonskobrodska bojna uletjela je u zasjedu. U borbama koje su trajale 1. i 2. veljače 1993. poginula su ukupno 32 pripadnika 3. gardijske brigade, a najviše ih je bilo iz Slavonskog Broda i okolice.

U čast poginulim Slavoncima u Kašiću je podignut spomenik simbolično napravljen od dalmatinskog kamena i slavonskog hrasta. Ploča s imenima poginulih branitelja uklesanim u mramoru zauvijek će ostati u tome mjestu, označavajući herojstvo pripadnika 3. bojne 3. gardijske brigade.

AMBULANTA će raditi u privremenom prostoru do završetka uređenja zgrade Doma zdravlja Dr. Jasminka Dragojević ide u mirovinu U Sisak se vratila pedijatrica, Županija osigurala prostor Projekt je usmjeren na povećanje kvalitete postojeće usluge koju pruža Kalos Odobreno 9,1 milijuna € Osiguran novac za rekonstrukciju SB-a Kalos U OKVIRU provedenog javnog poziva iz županijskog će se proračuna u 2024. financirati provedba 38 programa i projekata Potpisani ugovori Za projekte i programe udruga 41.200 eura