Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Gradonačelnik Franković predstavio najznačajnije projekte u povodu tri godine mandata

Iz fondova EU osigurano 269 milijuna kuna, do kraja mandata cilj je milijarda!

1/5
Foto: Grad Dubrovnik
Jedan od projekta financiranih novcem EU jest i rekonstrukcija Lapadske obale, za koju je osigurano 70 milijuna kuna

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu tri godine mandata predstavio je najznačajnije realizirane projekte ove gradske uprave, ali i brojne investicije i aktivnosti koje su u tijeku.

15 tisuća eura za troškove ugradnje Besplatan internet u dubrovačkoj povijesnoj jezgri

Puno uloženo i u Mokošicu

Foto: Grad Dubrovnik

Među završenim kapitalnim projektima istaknuo je novu osnovnu školu na Montovjerni, prvu novu školu u Dubrovniku nakon 35 godina, pročistač pitke vode, prvi studentski dom, Lazarete, energetske obnove škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića, novi vrtić “Palčica” II. i ukupno 13 novih vrtićkih grupa, nove prostore Državnog arhiva, oborinsku odvodnju u Vukovarskoj ulici, ulaganje u sportske objekte poput novog nogometnog terena u Gospinu polju, kao i brojna obnovljena, ali i novosagrađena dječja i druga igrališta. Među završenim projektima, kazao je također gradonačelnik Franković, važno mjesto zauzima i povijesno čišćenje te obnova stare dubrovačke kanalizacije, kao i završetak prve faze sanacije Grabovice.

Istaknuo je i da je u posljednje tri godine za gradske projekte osigurano 269 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU, kako bi se do kraja mandata povuklo oko milijardu kuna iz fondova. Među njima je i rekonstrukcija Lapadske obale, za koju je osigurano 70 milijuna kuna.

U tijeku su ili pri kraju izvedbe i brojni drugi projekti koji će podići kvalitetu života u gradu poput uređenja Šetnice Nika i Meda Pucića, Ulice kardinala Stepinca, stanova za mlade u Mokošici po modelu “Dubrovačke stanogradnje”, ceste od Mosta dr. F. Tuđmana do Pobrežja. Upravo ova cesta simbol je i budućeg razvoja grada na području Pobrežja, Osojnika i dubrovačkih gornjih sela, gdje je uređena i tri kilometra duga dvotračna cesta Kliševo – Mrčevo te gdje se planira graditi nova stambena zona, kao i gradnja park’n’ride sustava.

Foto: Grad Dubrovnik

Puno je u mandatu ove gradske uprave uloženo proteklih godina u zapušteno gradsko naselje Mokošica, gdje upravo završava prva velika investicija u parkirališta, otvorene su pedijatrijska i ambulanta za logopeda, novi vrtićki sadržaji, dvorana za džudo, dječji parkovi i igrališta.

uskoro ishođenje građevinske dozvole Završen glavni projekt za cestu Tamarić u Mokošici

U pripremi su i projekti za budućnost.

– Gruž je novi urbani centar Grada. Netko će jednog dana naslijediti dokumentaciju, započeli smo i dali duboke temelje tom projektu i dovest ćemo ga do trenutka kad će se moći početi izvoditi – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Iskazao je zadovoljstvo što je Grad preuzeo ljetnikovac Kabogu, Vilu Čingriju te tvrđavu Imperijal u kojoj će Muzej Domovinskog rata raditi u puno boljim uvjetima. Izdvojio je i naplatu potraživanja od Excelse za Žičaru, ali i rješavanje pitanja poput “pošasti bankomata”, koje je jedino Dubrovnik uspio riješiti.

Foto: Grad Dubrovnik

Gradnja domova ide dalje

Iako je situacija s pandemijom koronavirusa zbog gospodarske krize usporila investicijske aktivnosti, gradnja domova umirovljenika u Gružu i Opće bolnice Dubrovnik nisu dovedeni u pitanje. Za oba su izrađeni projekti, kao i za Sklonište za životinje koje bi se, unatoč nepovoljnoj financijskoj situaciji, trebao početi graditi do kraja ove godine.

Čuveni spomenik Monitoring Orlandova stupa nije pokazao velike pomake u oštećenju

– Bilo je važno dobro gospodariti javnim novcem i u ovim teškim trenucima imati financijsku stabilnost koju Grad Dubrovnik sada ima. Grad nikoga nije ostavio sa strane, svima smo pomogli u ovim teškim vremenima i dalje smo čvrsti i stabilni i to ćemo ostati i u budućnosti, a jedini smo grad u RH koji je izdvojio više od 70 milijuna kuna za pomoć malim ljudima i gospodarstvenicima, kao i za pomoć svim društvima u vlasništvu Grada Dubrovnika – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavljajući rad svoje gradske uprave.