Izbornik
Naslovnica Gradovi
slunj

Iza prve slunjske tjestenine je Petar, mladić s dijagnozom iz spektra autizma

storyeditor/2024-05-23/Slunj_A_-_slika_poduzetnika.jpg
1/2
Foto: Kutina Petar, mladić s poremećajima iz spektra autizma, koji je napravio prvu slunjsku tjesteninu
Slunj poticajima želi osnažiti poljoprivrednike i poduzetnike. Grad je pomogao i Petru koji je, zahvaljujući obitelji i udrugama, strast prema vrtlarenju pretočio u posao zbog kojeg Slunj ima svoju tjesteninu

Grad Slunj sa svega 4224 stanovnika, bilježi velike uspjehe na području turizma, no potiče gospodarski rast i kroz poljoprivredu i poduzetništvo. Na području grada postoji oko 600 poljoprivrednih gospodarstava koja imaju ključnu ulogu u lokalnom gospodarstvu. U posljednje dvije godine grad je dodijelio ukupno 32.000 € bespovratnih poticaja za 65 poljoprivrednika, a podršku im pruža i kroz provedbu dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta. I državne su potpore; Vlade i Karlovačke županije, primjećuju u gradu, utjecale na porast broja mladih poljoprivrednika.

Dodijeljene potpore

Gradonačelnica je uvela posjete poljoprivrednicima i OPG-ima kako bi im iskazala zahvalnost i podršku. Tako je do sada posjetila već nekoliko gospodarstava, među kojima je i OPG Gojsović koji je nedavno u Slunj donio zlatnu diplomu za voćni sok od aronije, srebrnu diplomu za pekmez od šljiva s dodatkom aronije i brončanu diplomu za pekmez od šljiva, a diplome je dodijelilo Ministarstvo poljoprivrede na 9. Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu.

I ove godine Grad Slunj je uputio Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivredi i to kroz sljedeće mjere: potpora za nabavku mehanizacije, strojeva i opreme za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, potpora za usijavanje travnjaka i osjemenjivanje krava i krmača te za preradu, trženje, opremanje i marketing poljoprivrednih proizvoda.

Osim poljoprivrede, Grad Slunj aktivno potpomaže i poduzetnike. Javni poziv za dodjelu potpora u poduzetništvu za 2024. godinu proveden je tijekom svibnja, s naglaskom na poduzetnike početnike i poduzetnike u razvoju. Sredstva su namijenjena malim i srednjim poduzetnicima, za nabavku strojeva, alata i opreme za obavljanje djelatnosti, kao i za edukacije, registracije, marketing i oglašavanje i sva su planirana sredstva za sada iskorištena. Prošle godine, Slunj je brojio oko 70 obrta i 80 trgovačkih društava. Glavna gospodarska grana je turizam, ali uočen je i rast mladih poduzetnika, uz mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i bespovratne potpore poduzetnicima. Grad je ukupno dodijelio 13.500 eura u posljednje dvije godine za 11 poduzetnika kroz bespovratne potpore.

Jedan od korisnika bespovratne potpore Grada Slunja je i Petar, osamnaestogodišnji poduzetnik, mladić s dijagnozom iz spektra autizma, a njegova jedinstvena priča postala je inspiracija mnogima u lokalnoj zajednici. Tijekom izazovnog razdoblja koronakrize, Petar je pronašao svoju strast prema vrtlarenju i time potaknuo promjene koje će utjecati na njegovu budućnost, ali i na lokalnu zajednicu. Njegova predanost vrtlarskim radovima potaknula je njegovu majku, Snježanu Čop, da razmišlja o tome kako proizvode plasirati na tržište i istovremeno produžiti vijek trajanja povrća i Petrova rada. Rođena je ideja – prerada povrća u tjestenini. Iako je formalno vlasnica tvrtke Slovin d.o.o. Snježana Čop, Petrova majka, naglašava da je sve u svrhu podrške Petrovu razvoju.

– Petar je srce i duša ovog posla, prva generacija u Karlovačkoj županiji koja je integrirana u redovni obrazovni sustav s asistentom. Prije ovoga, djeca s dijagnozom iz spektra autizma često su bila izolirana u posebnim skupinama, daleko od tržišta rada – kazala je S. Čop. Suradnja Petrove obitelji s Centrom za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Udruge Zvončići rezultirala je proizvodnjom prve slunjske tjestenine, koja je postala simbol zapošljavanja mlade osobe s invaliditetom i doprinosa lokalnoj zajednici kroz gospodarstvo. Ova tjestenina nije samo lokalno prepoznata već ju je Ministarstvo poljoprivrede RH nagradilo s četiri zlata.

Turizam glavni pokretač

– Veseli me što je broj poljoprivrednih gospodarstava i poduzetništva u našem gradu u porastu, a posebno me veseli vidjeti mlade koji ostaju na svojoj rodnoj grudi i odluče se otvoriti svoj OPG ili pokrenuti svoj posao i na taj način pridonijeti razvoju svog grada. Petrova prva slunjska tjestenina i OPG Gojsović prepoznati su na razini države, a naš grad krije još mnoštvo kvalitetnih proizvoda, proizvođača, poljoprivrednika i poduzetnika. Turizam je glavni pokretač našeg gospodarstva, ali iznimno je važno da nastavimo poticati i razvijati druge gospodarske grane kako bismo osigurali dugoročnu održivost i napredak Slunja – poručila je Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja.

U Slunju je održana treća Smotra povijesnih postrojbi Hrvatske na kojoj se okupilo 18 postrojba iz svih dijelova zemlje, ali i iz susjedne Bosne i Hercegovine Čuvari povijesti i kulture U Slunju održana smotra povijesnih postrojbi iz Hrvatske i BiH na području Grada Slunja, na dijelu katastarske općine Cvitović provodi se katastarska izmjera GRAD SLUNJ Katastarska izmjera na području Slunja preduvjet je novih investicija storyeditor/2024-04-18/Slunj_-_C_slager_-_posumljavanje.jpg Akcije pošumljavanja Učenici Srednje škole i stanovnici Slunja sadili nove šume u svom kraju