Izbornik
Naslovnica Gradovi Slunj
GRAD SLUNJ

Katastarska izmjera na području Slunja preduvjet je novih investicija

na području Grada Slunja, na dijelu katastarske općine Cvitović provodi se katastarska izmjera
Foto: Grad Slunj na području Grada Slunja, na dijelu katastarske općine Cvitović provodi se katastarska izmjera te obnavlja katastar i osniva zemljišna knjiga za područje površine 820 hektara, 2282 katastarske čestice te 283 zgrade
Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja, kazala je da je katastarska izmjera u naselju Cvitović dugo očekivan i željen projekt koji je pokrenut kako bi se omogućila nova ulaganja i razvoj grada

Zahvaljujući godišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za 2024. godinu koji je Vlada donijela lanjskog prosinca, na području Grada Slunja, na dijelu katastarske općine Cvitović, provodi se katastarska izmjera te obnavlja katastar i osniva zemljišna knjiga za područje površine 820 hektara, koje obuhvaća 2282 katastarske čestice i 283 zgrade, za što su u državnom proračunu osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 390.000 eura. Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić prilikom početka izmjere istaknula je važnost katastarske izmjere za grad i građane Slunja.

Važno zbog građana

– Time ostvarujemo važan preduvjet za daljnji razvoj, buduća ulaganja i investicije, ali i važan korak za naše građane koji na tom području žive. Zahvalni smo Vladi RH što je prepoznala potrebu nerazvijenih i u ratu stradalih područja te nas uvrstila u višegodišnji program katastarskih izmjera od 2021. do 2030. Do sada je u Slunju izvršena katastarska izmjera za k.o. Slunj 1 te se nadamo da ćemo u sljedećim godinama nastaviti uspješno surađivati s Geodetskom državnom upravom i da ćemo zajedničkim snagama realizirati i katastarske izmjere za k.o. Nikšić i k.o. Popovac – kazala je gradonačelnica M. Puškarić.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin zahvalila je svim vrijednim djelatnicima katastarskih ureda i općinskog suda koji rade na svim oblicima katastarskih uređenja, a potom je istaknula ulogu Županije u ovakvim aktivnostima.

– Svjesni problema s kojima su se ranije susretale jedinice lokalne samouprave, a to je učešće od 30 do 40 posto u ukupnoj vrijednosti katastarskih izmjera, još 2018. godine smo u županijskom proračunu osigurali sredstva i pomagali svoje JLS-e s minimalno 50 posto udjela kako bi mogli realizirati katastarsku izmjeru. Stoga želim istaknuti da ovim programom Vlade RH, osim što je olakšana metodologija rada, koja je sada znatno brža, 100 posto financiranjem omogućili su jednake mogućnosti za sve JLS-e – kazala je karlovačka županica. Obilježavanju početka radova u Gradskoj vijećnici Grada Slunja nazočili su i predstavnik zajednice ponuditelja Geodist d.o.o. i Trafficon d.o.o., Tomislav Stipetić, voditeljica Odjela za katastar nekretnina Slunj Dijana Sjauš Mikić i pročelnica Područnog ureda za katastar Karlovac Dijana Vidas.

Podaci o nekretninama

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić predstavio je višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030., čija je glavna aktivnost obnova katastra i zemljišne knjige za 600.000 ha zemljišta i nekretnina u građevinskim područjima i to u razdoblju od 2021. do 2030. Sredstva potrebna za provedbu ovog programa iznose 401,5 milijuna eura. Njime se osiguravaju ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima i područjima oko njih koji su važni za razvoj gradova i općina, županija i države, a u kojima se obavlja više od 80 posto gospodarskih aktivnosti, te koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju, za poslove zaštite prirode i okoliša, održiv razvoj.

storyeditor/2024-04-18/Slunj_-_C_slager_-_posumljavanje.jpg Akcije pošumljavanja Učenici Srednje škole i stanovnici Slunja sadili nove šume u svom kraju storyeditor/2024-04-18/Slunj_-_B_slager_-pumptrack_2.jpeg U Slunju izgrađena pumptrack staza vrijedna 67.648,88 eura Djeca jedva dočekala novo mjesto druženja pokraj škole storyeditor/2024-03-22/RAStoke64.jpg Rastoke su dobile online sustav za kupnju ulaznica i naplatu autobusa putem QR koda Slunj je među svjetskim top-destinacijama i zbog digitalnih rješenja