Izbornik
Naslovnica Gradovi Slunj
Rastoke su dobile online sustav za kupnju ulaznica i naplatu autobusa putem QR koda

Slunj je među svjetskim top-destinacijama i zbog digitalnih rješenja

storyeditor/2024-03-22/RAStoke64.jpg
1/4
Foto: Grad Slunj Grad Slunj postigao je izvanredan uspjeh osvojivši svjetsko priznanje UN-a kao jedna od najboljih destinacija ruralnog turizma u 2023. godini
Zbog stradanja u Domovinskom ratu, Grad Slunj još uvijek obnavlja i dovodi osnovnu komunalnu infrastrukturu do svih ruralnih područja, no ide i ukorak s vremenom te pokreće projekte digitalizacije i modernizacije

Grad Slunj u Karlovačkoj županiji sa svojih 4224 stanovnika na 400 četvornih kilometara predstavlja simbol ruralne sredine, s većinskim starijim stanovništvom koje s ponosom čuva tradiciju i nasljeđe ovog kraja. Unatoč skromnim dimenzijama, grad Slunj je postigao izvanredan uspjeh osvojivši svjetsko priznanje UN-a kao jedna od najboljih destinacija ruralnog turizma u 2023. godini.

Kamere na parkiralištima

Ovo prestižno priznanje nije došlo slučajno. Grad je ocjenjivan u raznim kategorijama, od prometa i gospodarstva do zdravstvene zaštite i komunalnog sustava te je pokazao iznimne rezultate, nadmašivši očekivanja čak i u području digitalizacije i održivih rješenja. Jedan od ključnih elemenata koji je pridonio uspjehu Slunja je modernizacija javne rasvjete od 2018. do 2020. godine. Zamjenom 1376 rasvjetnih tijela novim energetski učinkovitijim alternativama, postignute su značajne uštede energije, čak do 60%. Prvom energetskom obnovom zgrade Dječjeg vrtića Slunj smanjena je emisija CO2 za 50% i ostvarena ušteda energija od oko 70,000 kWh godišnje. Trenutno je u realizaciji projekt nadogradnje predškolske ustanove kojim se također uvodi novi sustav grijanja prelaskom na energetski prihvatljiviji sustav putem solarne elektrane, što bi trebalo smanjiti troškove vrtića. Slunj, dakle, ide ukorak s vremenom i prati projekte digitalizacije i modernizacije. Implementacija programa poput Platforme Otvoreno omogućila je građanima transparentnu digitalnu komunikaciju s gradskim vlastima.

Grad je ocjenjivan u raznim kategorijama, od prometa i gospodarstva do zdravstvene zaštite i komunalnog sustava
Foto: Grad Slunj Grad je ocjenjivan u raznim kategorijama, od prometa i gospodarstva do zdravstvene zaštite i komunalnog sustava

Implementacija digitalnog uredskog poslovanja, WEB GIS sustava koji omogućava evidenciju dijela komunalne infrastrukture, prostorno planske dokumentacije i poljoprivrednih zemljišta, znatno je olakšalo i ubrzalo rad službi. Prošle godine je Grad Slunj uspostavio novu web stranicu koja nudi mogućnost direktne komunikacije s građanima. U svakom trenutku, svaki stanovnik grada može se obratiti gradskim službenicima, a gradska uprava putem platforme Budno oko ima mogućnost brzog dostavljanja povratne informacije građanima. Nabavljanje 6 LPR kamera s lokalnim procesorom za upravljanje prometom i komunalnim modelom grada omogućuje optimizaciju prometovanja i regulaciju posebnog režima prometovanja turističkih autobusa. Rastoke su dobile online sustav za kupovinu ulaznica i naplatu zaustavljanja i parkiranja autobusa putem WEB shop-a i QR koda, dok je projekt implementacije digitalne, centralizirane prometne evidencije u tijeku.

U planu je i nabava kamera za inteligentno upravljanje parkirnim površinama i digitalizacija prometnog redarstva, a nadogradnja GIS sustava omogućit će geopozicioniranje elemenata grada, praćenje u stvarnom vremenu i zaprimanje obavijesti o potrebnim intervencijama. Slunj je posljednjih godina izradio nekoliko strategija poput Strategije Pametnog grada do 2026. godine, studije izvedivosti za projekt Slunj Smart City, Strategija zelene urbane obnove… a sve one služe kao pripremljena dokumentacija za projekte u području digitalne transformacije i zelene tran,zicije. Upravo je i strategija, Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka sa susjednim općinama Rakovicom i Cetingradom, jedna od vodilja u projektima zgradarstva, javne rasvjete i prometa. Budući da grad Slunj spada u kategoriju malih gradova, strategije nam olakšavaju pripremu za prijavu i realizaciju EU projekata. U planu su i nova pametna, ekološki prihvatljiva i održiva rješenja.

Održivi razvoj

Već početkom ljeta očekujemo postavljanje prve ultrabrze punionice za električne automobile u samom centru Grada, na Trgu dr. Franje Tuđmana. Prisutnost ultrabrze punionice olakšat će turistima putovanje i boravak u Slunju, potičući ih da odaberu održivije opcije prijevoza, a utjecat će i na smanjenje emisija štetnih plinova, što doprinosi poboljšanju kvalitete zraka u gradu.

– Pametnim planiranjem i provedbom projekata nastojimo osigurati prosperitet kako za svoje stanovnike tako i za turiste, stvarajući skladno okruženje koje nudi bogatstvo prirodnih resursa, kulturne baštine i modernih udobnosti. U tom duhu, nastavljamo svoj put ka održivom razvoju, gdje rast turizma ide ruku pod ruku s poboljšanjem kvalitete života svih koji u njemu žive i posjećuju ga – ističe Mirjana Puškarić, gradonačelnica Grada Slunja.

storyeditor/2024-03-22/a_skela_foto_kristijan_toplak.jpg Nova skela I skelarenje u Križnici je kulturno dobro storyeditor/2024-03-22/PXL_210324_111988923.jpg Izložbu je organizirala Splitsko-dalmatinska županija Izložba "Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac" u NSK u Zagrebu storyeditor/2024-03-22/novska_b_slager_nikola_cutuk_pixsell_PXL_190324_111914481.jpg Uključeno je oko 120 osoba koje su samci ili se ne mogu sami o sebi brinuti Hvidrin projekt Zaželi otvorit će u Novskoj 20 novih radnih mjesta