Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Izložbu je organizirala Splitsko-dalmatinska županija

Izložba "Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac" u NSK u Zagrebu

storyeditor/2024-03-22/PXL_210324_111988923.jpg
1/3
Foto: Tomislav Miletic/ PIXSELL DJELA koja su izložena nastala su u povodu obilježavanja 30 godina osnutka Splitsko-dalmatinske županije i blagdana njezina zaštitnika sv. Jeronima
Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uz nazočnost župana Blaženka Bobana i brojnih slikara i kipara, autora izloženih djela nastalih na likovnoj koloniji Sv. Jeronim

Izložbu radova nastalih na Likovnoj koloniji Sv. Jeronim pod nazivom "Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac", u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije postavljenu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, otvorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, uz nazočnost župana Blaženka Bobana i brojnih slikara i kipara, autora izloženih djela.

Među 100 najznačajnijih

Djela koja su izložena nastala su u povodu obilježavanja 30 godina osnutka Splitsko-dalmatinske županije i blagdana njenog zaštitnika sv. Jeronima, kada su Splitsko-dalmatinska županija i Sveučilište u Splitu (Sveučilišna galerija) organizirali likovnu koloniju koja se održala 22. rujna 2023. godine na južnim obroncima Marjana u okruženju srednjovjekovne crkve sv. Jeronima.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban podsjetio je kako je istraživanje jedne ugledne američke institucije svetoga Jeronima uvrstilo među 100 najznačajnijih ljudi u povijesti čovječanstva.

– Mi smo jedina regija u cijelom svijetu koja u svom imenu ima ime Dalmacija. Polemika je bila gdje je sveti Jeronim rođen. Nama je to potpuno nevažno. Jedino što je važno jest da je rođen u srcima svakoga tko ga štuje i uvažava kao svjetskog znanstvenika onoga doba – ustvrdio je Boban. Ocijenio je kako su umjetnici u "ovozemaljskom raju" na Marjanu dali sebe i tako donijeli ovaj opus o svetom Jeronimu.

AUTORI izloženih djela ostavili su trag u vremenu, upravo kao onaj koji ih je nadahnuo
Foto: Tomislav Miletic/ PIXSELL AUTORI izloženih djela ostavili su trag u vremenu, upravo kao onaj koji ih je nadahnuo

Obuljen Koržinek je istaknula kako smatra da je okupljanje umjetnika na likovnoj koloniji jedan lijep i neuobičajen način na koji je Splitsko-dalmatinska županija proslavila svoju obljetnicu.

– Pozvali su umjetnike koji su stvarali inspirirani svetim Jeronimom. Znamo koliko je on jak simbol važnosti za prevoditeljstvo i kulturu. Drago mi je da ovaj projekt može vidjeti i zagrebačka publika. Sretna sam što se odazvao jako velik broj istaknutih umjetnika, koji su i sami rekli da je to bila jedna neuobičajena i posebna prilika stvarati u okruženju Marjana – rekla je ministrica. Umjetnicima koji su bili u koloniji na Marjanu, naglasila je, iskreno smo bili zavidni jer su taj komadićak arkadije imali prigodu uzeti na par dana i kroz te vizure i poglede, kroz tu ljepotu prenijeti nama svoje dojmove i impresije te ostaviti trag u vremenu, upravo kao i onaj koji ih je nadahnuo.

Izložbu je predstavio profesor emeritus Joško Belamarić koji naglašava da se radi o djelima etabliranih umjetnika.

Marjan kao Sveta gora

– Stavili su dvije teme u žarište svoga stvaranja. Jedna tema je sam sveti Jere i ono što nam on može danas značiti ne samo kao crkveni naučitelj i prevoditelj Svetoga pisma nego i naš Jeronim jer smo ga mi Hrvati posvojili jako rano. Ideja o Jeronimu kao prevoditelju Svetoga pisma na hrvatski datira već od 13. stoljeća. U samom Splitu ideja o Jeri i Splitu nazočna je vrlo rano – naglasio je Belamarić. Istaknuo je da je Marjan oduvijek bio sudbinski povezan sa Splitom, u imaginaciji Splićana oduvijek je bio sveta gora.

Slikar Zvonimir Mihanović smatra da je cijela priča oko svetog Jeronima doživjela visoku razinu umjetničkog stvaranja.

– Ja sam kao srednjoškolac organizirao popravak crkve svetoga Jeronima koja je u to doba bila devastirana. Posebno sam vezan uz nju jer je održavam u urednom stanju, a sudjelujem i u organizaciji mise svake godine na blagdan svetoga Jeronima. Tu dođe veliki broj vjernika i neovisno o ovoj prekrasnoj priči sretan sam što se tamo napravila umjetnička kolonija. To mi je bio poseban doživljaj – zaključio je Mihanović.

Izložena djela nadahnuta svetim Jeronimom stvarali su umjetnici Goran Balić, Ana Marija Botteri, Duje Botteri, Josip Botteri Dini, Željko Bubalo, Alma Čače, Vladimir Davidenko, Nikola Džaja, Lili Gluić, Karin Grenc, Marko Gugić, Kažimir Hraste, Petar Jakelić, Kuzma Kovačić, Ivan Listeš, Đani Martinić, Duje Matetić, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Dijana Iva Sesartić, Frane Šitum i Vice Tomasović.

Izložba "Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac" otvorena je do 4. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

storyeditor/2024-03-21/cazma_b2_foto.jpg Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Za radove na crkvi sv. Marije Magdalene 400.000 eura storyeditor/2024-03-22/bjelovar_a_ministar_i_brajdic.jpg "Sve predmete koji su dospijevali u Zagreb od sada ćemo mi rješavati" Grad Bjelovar preuzima upravljanje dijelom nekretnina u vlasništvu RH storyeditor/2024-03-22/PXL_180324_111882244.jpg Osječka bolnica dobila uređaj najnovije generacije za otkrivanje malenih tumora KBC Osijek druga javna ustanova u Hrvatskoj koja ima najsuvremeniji PET/CT