Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječka bolnica dobila uređaj najnovije generacije za otkrivanje malenih tumora

KBC Osijek druga javna ustanova u Hrvatskoj koja ima najsuvremeniji PET/CT

storyeditor/2024-03-22/PXL_180324_111882244.jpg
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL ZAHVALJUJUĆI naprednoj PET/CT tehnologiji, mogu se otkriti promjene na staničnoj razini, odnosno rani početak maligne, upalne bolesti ili drugih vrsta bolesti

Klinički bolnički centar Osijek druga je javna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja ima najsuvremeniji PET/CT uređaj. Riječ je o najnovijoj generaciji uređaja koji postiže otkrivanje malenih tumora veličine od 1,5 do 2 milimetara, a što je od velike važnosti za izbor terapije, plan i praćenje liječenja onkoloških bolesnika. Uređaj je na raspolaganju onkološkim pacijentima iz svih pet slavonskih županija, a ujedno i pacijentima iz susjedne Bosanske Posavine.

Zahvaljujući naprednoj PET/CT tehnologiji, mogu se otkriti promjene na staničnoj razini, odnosno rani početak maligne, upalne bolesti ili drugih vrsta bolesti i to prije nego bilo kojim drugim dijagnostičkim slikovnim metodama. PET/CT-om se mogu otkriti tumori mozga, glave i vrata, štitnjače, pluća, dojke, prostate, vrata maternice, jednjaka, gušterače, debelog crijeva, limfnog sustava, kože i drugih.

U povodu nabave novog uređaja, vrijednog 2,8 milijuna eura, KBC Osijek obišli su ministar zdravstva Vili Beroš, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Ivan Anušić, obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

– KBC-u Osijek gravitira oko milijun stanovnika, stoga smo zahvalni ministru Berošu i Ministarstvu zdravstva na dijagnostičkom uređaju koji do sada nismo imali u ovom dijelu Hrvatske. Mi kao županijska uprava živimo s KBC-om, osluškujemo potrebe, kako zaposlenika tako i pacijenata. U zadnjih pet godina smo izdvojili oko 750.000 eura ulažući u sve odjele našeg KBC-a – rekao je Mato Lukić i dodao kako će se ulaganja nastaviti, a prva ovogodišnja investicija vrijedna je oko 40.000 eura za Kliniku za očne bolesti.

Ministar Anušić istaknuo je kako će uređaj spašavati živote te spomenuo i druga ulaganja u KBC. – Bitan je i Objedinjeni hitni bolnički prijam, a najbitnija stvar za približno milijun ljudi koji žive na istoku Hrvatske je novi Klinički bolnički centar. U visokoj je fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa, spremni smo ove godine ishoditi građevinsku dozvolu, čak i raspisati natječaj za izvođača radova - rekao je Anušić.

storyeditor/2024-03-22/PXL_220324_112037079.jpg Vili Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice Šibenik: Naša knjižnica preživjela je ratove, opaku konkurenciju i cyber napade storyeditor/2024-03-21/2_Posumljavanje.jpg Prvi gradski azil za nezbrinute i napuštene životinje Nova zelena zona Dubrovnika: Psi u novom azilu, na Žarkovici nova stabla storyeditor/2024-03-22/drzavna.jpg Aplikacija sadrži sve predmete više i niže razine I ove godine omogućene besplatne ePripreme za polaganje državne mature