Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
Đakovo

Izabrana najbolja narodna ruha kod snaša, momaka i djevojaka

Izbor najboljih ruha na Đakovačkim vezovima
1/2
Foto: Đakovo
U Strossmayerovu su parku tradicionalnim glazbeno-scenskim programom "Slavonijo, zemljo plemenita" svečano zatvoreni 58. Đakovački vezovi

U srcu Slavonije, gdje katedrala svetog Petra stoji kao srce u srcu, vjerni čuvar i zaštitnik Đakova, njegov simbol, ponos i dika, smjestila se još jedna čuvarica tradicije i simbol prepoznatljivosti grada, manifestacija koja svake godine okupi mnoštvo ljudi kako bi se kroz pjesmu i ples očuvala tradicija naših krajeva. To je najveći hrvatski tradicionalni festival, Đakovački vezovi. Manifestacija je međunarodnog karaktera jer na njoj sudjeluje sedamdesetak folklornih skupina iz cijelog svijeta, s oko četiri tisuće izvođača. Svaka skupina ima drugačiju nošnju, a svaka nošnja drugačiji vez.

Stotine folklornih društava

Vez do veza, zlatnim koncem nanizalo se već više od pola stoljeća postojanja Đakovačkih vezova, manifestacije koja svakoga ljeta okuplja na desetke tisuća sudionika i posjetitelja, zaljubljenika u tradiciju, folklor, povijest, prirodne ljepote, gastronomiju i glazbu. U gradu na istoku Hrvatske tih dana je posebno veselo. Cijelim gradom odjekuju poznate slavonske pjesme, gledaju se snaše, dukati se sjaje, srce grada kuca kao jedno. Zajedno s njim kuca i bilo nacionalnog blaga – lipicanskih konja iz Državne ergele Đakovo.

Od 1967. godine, kada su održani prvi Đakovački vezovi, pa sve do danas glavna manifestacija Đakovačkih vezova održava se svake godine u srpnju. Tako se svakoga ljeta u srcu Slavonije okupi na stotine folklornih društava te tisuće sudionika koji pjesmom, plesom i predivnim nošnjama čuvaju tradicije svojih krajeva kroz Đakovačke vezove.

Đakovački vezovi su manifestacija koja za svakoga ima ponešto. Čuvar izvornosti ovoga kraja, ali i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva uči mlade i podsjeća stare na važnost očuvanja običaja. U Strossmayerovu su parku tradicionalnim glazbeno-scenskim programom "Slavonijo, zemljo plemenita" svečano zatvoreni 58. Đakovački vezovi. Đakovačke vezove zatvorio je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, izrazivši zadovoljstvo i uputivši zahvalu svim sudionicima i svima ostalima koji su pomogli prilikom njihove organizacije.

Središnji dio programa

– Zatvaramo 58. Đakovačke vezove, no ova manifestacija zapravo se nikada ne zatvara. Ona živi u svakom Đakovčaninu i Đakovčanki, svakom žitelju ovoga kraja tijekom cijele godine – poručio je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Središnji dio programa bio je Izbor za najbolje nošeno narodno ruho u kategoriji snaša, momaka i djevojaka, a nagrađene su snaše Gordana Doko, Ana Borevac i Daliborka Plažanin. Također su nagrađeni momci Hrvoje Levaković, Danijel Kolarević, Nikola Dubravac te djevojke Ivana Harnoš, Dorotea Vargašević i Ivana Bošnjak. Nagrada za najfotogeničniju djevojku u nošnji pripala je Ružici Žužić iz Širokog Polja.

Pokrovitelji ovogodišnjeg izbora za najbolje nošeno narodno ruho kod snaša, momaka i djevojaka bili su generalni sponzor Žito grupa, Đakovačka vina, Jadranski naftovod Carlsberg Croatia, Coca-Cola HBC Hrvatska, Modeco, Go2Digital, HP – Hrvatska pošta, Kaufland Hrvatska i Badel 1862.

storyeditor/2024-07-12/muzej.jpg Izolacija, sanacija stolarije, postavljanje fotonaponske elektrane snage... Zgrada Muzeja Đakovštine iz 1856. godine ide u energetsku obnovu storyeditor/2024-05-24/zazeli1.jpg Svi ZAjedno 4 O 240 starijih i invalida skrbit će 40 žena idućih 25 mjeseci Dan grada Đakova Đakovo '785. rođendan grada slavimo uz puno razloga za optimizam'