Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
Đakovo

'785. rođendan grada slavimo uz puno razloga za optimizam'

Dan grada Đakova
Foto: Đakovo
Od kapitalnih projekata naveo je razvoj komunalne infrastrukture, izgradnju tri dječja vrtića kojima će se osigurati primjerena razina predškolskog odgoja te projekt Zaželi vrijedan 1,5 milijuna eura koji obuhvaća 240 korisnika

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na gradskom groblju počelo je obilježavanje Dana grada Đakova, a nastavilo se svečanom akademijom koja je održana u dvorani Centra za kulturu.

Uz vijećnike te predstavnike društvenog života i gospodarstva Grada Đakova, svečanosti su nazočili obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Željko Živanović kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Karlo Ressler, saborska zastupnica Nataša Tramišak, predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić, počasni građanin Đakova Vladimir Šeks, predstavnici gradova prijatelja Vrlike i Makarske te Općine Tomislavgrad.

Razvoj poduzetničkih zona

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova Pavo Cindrić, a potom i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, koji se osvrnuo na aktualna događanja i daljnji razvoj Grada.

– Dan Grada je prilika da se 785. rođendan Grada proslavi uz puno razloga za optimizam. Pogledamo li zadnjih 12 mjeseci, možemo opet zaključiti da su odrađeni mnogi razvojni projekti, stalno napredujemo, ima više radnih mjesta, bolje su plaće, više je djece u gradskim vrtićima, više ljudi u sustavu socijalne skrbi, društvena kohezija se povećava, kao i sve ono čemu stremimo, a to je da kao društvo idemo naprijed, budemo složniji i grabimo prema razvijenima – rekao je gradonačelnik Mandarić.

Naglasio je kako je dobra suradnja s Osječko-baranjskom županijom, Vladom i ministarstvima urodila plodom i realizacijom mnogih projekata na dobrobit građana. Od kapitalnih projekata naveo je razvoj komunalne infrastrukture, izgradnju tri dječja vrtića kojima će se osigurati primjerena razina predškolskog odgoja i obrazovanja, projekt Zaželi vrijedan 1,5 milijuna eura koji obuhvaća 240 korisnika, a u koji su – uz Grad – uključene i udruge, razvoj poduzetničkih zona i druge projekte. Povodom Dana Grada Đakova, zaslužnim građanima, kolektivima i udrugama uručena su najviša gradska priznanja.

Povelje zahvalnosti

Tako je Godišnja nagrada Grada Đakova dodijeljena sestri Svjetlani Paljušević za 50 godina glazbenog djelovanja, Enrihu Merdiću za doprinos očuvanju i promicanju folklora, tradicije i kulturne baštine, kao i Foto-kino klubu Đakovo za doprinos u promoviranju fotografskog i filmskog stvaralaštva. Povelja zahvalnosti dodijeljena je Rukometnom klubu Đakovo za 70 godina rada, Košarkaškom klubu Đakovo za 50 godina djelovanja, KUD-u Šokadija Budrovci za 40 godina djelovanja, obrtu Budrovac iz Budrovaca, jedinom dimnjačarskom obrtu na području grada i cijele Đakovštine za 40 godina obavljanja toga posla, Đakovačkim mažoretkinjama KUD-a Sklad za 30 godina rada te dobrovoljnim darivateljima krvi Jozi Glavurdiću i Perici Marinoviću za iskazanu humanost. 

storyeditor/2024-05-24/zazeli1.jpg Svi ZAjedno 4 O 240 starijih i invalida skrbit će 40 žena idućih 25 mjeseci SDP-ova Sanja Bježančević kojoj je ovo prvi mandat i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić Najviše Đakovčana glas je na izborima dalo HDZ-u Bježančević u Saboru prvi put, a Mandarić drugi ĐAKOVO Za pješačku i biciklističku stazu u Mandićevoj ulici u Đakovu 30.000 eura