Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
Najviše Đakovčana glas je na izborima dalo HDZ-u

Bježančević u Saboru prvi put, a Mandarić drugi

SDP-ova Sanja Bježančević kojoj je ovo prvi mandat i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić
Foto: Đakovo

Na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora svoj glas HDZ-u i njegovim partnerima, prema konačnim rezultatima DIP-a, dalo je 40,04 posto Đakovčana, Rijekama pravde na čelu sa SDP-om 21,28, Domovinskom pokretu 15,93, Mostu 8,31, dok je Možemo tu osvojio 5,06 posto glasova. U 11. sazivu Hrvatskog sabora je dvoje Đakovčana, SDP-ovka Sanja Bježančević kojoj je ovo prvi mandat i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić koji je 16. svibnja po drugi put dao prisegu.

Sanja Bježančević, aktualna predsjednica osječko-baranjskog ŽO SDP-a, nekadašnja vijećnica u đakovačkom Gradskom vijeću, osvojila je 1295 preferencijalnih glasova, no s obzirom na broj preferencijalnih glasova koje je osvojila 14. na listi Biljana Borzan – 9585, Bježančević u Sabor ulazi kao treća na listi SDP-a od ukupno četiri osvojena saborska mandata te stranke u IV. izbornoj jedinici. Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova i predsjednik GO HDZ-a, osvojio je 1285 preferencijalnih glasova. Na listi HDZ-a i partnera u četvrtoj izbornoj jedinici bio je osmi, a u Hrvatski sabor je ušao umjesto nositelja liste, ministra obrane Ivana Anušića. Još je Đakovčana bilo na izbornim listama za IV. izbornu jedinicu – 7. na listi Mosta i partnera bila je Đakovčanka Irena Gluhak Forempoher koja je osvojila 293 preferencijalna glasa. Na prošlim lokalnim izborima, 2021. godine, Gluhak Forempoher kao tadašnje novo ime na političkoj sceni grada bila je Mostova gradonačelnička kandidatkinja, dok je Đakovčanin Marko Berberović bio 5. na listi Možemo, a osvojio je 229 preferencijalnih glasova. Berberović je gradski vijećnik Mladih za Đakovo, čiji je gradonačelnički kandidat bio na prošlim lokalnim izborima, 2021. Recimo da je i na listi HSP-a i partnera za IV. izbornu jedinicu također bilo Đakovčana – na 5. mjestu Marko Vrhovac, predsjednik te stranke za Đakovo, a osvojio je 177 preferencijalnih glasova.

ĐAKOVO Za pješačku i biciklističku stazu u Mandićevoj ulici u Đakovu 30.000 eura storyeditor/2024-04-26/festival_znanosti1.jpg Festival znanosti u đakovačkoj Gimnaziji A. G. Matoša Na Festivalu znanosti znanja i vještine testirao i gradonačelnik Đakova ugovori za novu fazu projekta Zaželi Đakovo Đakovu maksimalnih 1,5 milijuna eura za četvrtu fazu projekta Zaželi