Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
ĐAKOVO

Za pješačku i biciklističku stazu u Mandićevoj ulici u Đakovu 30.000 eura

Foto: Đakovo
U sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju predstavnicima općina i gradova uručeno 39 ugovora o financiranju

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku ovih je dana održana prigodna svečanost na kojoj je predstavnicima općina i gradova iz ove županije uručeno 39 ugovora o financiranju u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju.

Fondovi EU

Gradu Đakovu dodijeljen je iznos od 30.000 eura na temelju Ugovora o financiranju koji je potpisan s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a za financiranje projekta izgradnje pješačke i biciklističke staze u Ulici biskupa A. Mandića. Ugovor je preuzeo gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Kako je istaknuto, u zadnjih osam godina Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je putem programa financiranih iz državnog proračuna uložilo 26 milijuna eura u provedbu manjih infrastrukturnih projekata na području jedinica lokalne samouprave iz Osječko-baranjske županije. Od toga iznosa u 2024. je odobreno 2 milijuna eura za provedbu 48 projekata.

Općinskim načelnicima i gradonačelnicima ugovore je uručio državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, a uspješnu realizaciju projekata svima je poželio obnašatelj dužnosti župana OBŽ-a Mato Lukić.

– Često smo svjedoci dodjele ovakvih ugovora, a nedavno su dodijeljeni i ugovori za prekograničnu suradnju s Republikom Srbijom te Bosnom i Hercegovinom. Danas uručeni ugovori odnose se na poboljšanje infrastrukture, od komunalne infrastrukture do izgradnje i poboljšanja uvjeta u dječjim vrtićima, osnovnim školama, sportskim dvoranama, na trgovima te za ostale projekte koje načelnici postavljaju prema Ministarstvu, a za potreba njihovih stanovnika. Za mene su svi takvi projekti veliki, a mogu biti samo financijski veći ili manji, no svako poboljšanje infrastrukture donosi poboljšanje uvjeta života i rada stanovnika na tom području. Uz uručenje ugovora, danas ćemo razgovarati i o novim projektima koje ćemo provoditi zajedno Ministarstvom i Vladom RH te nastaviti ravnomjerno graditi i razvijati područje cijele Osječko-baranjske županije – kazao je Mato Lukić.

Državni tajnik Domagoj Mikulić pohvalio je Osječko-baranjsku županiju jer je u proteklih 10 godina povukla više od milijardu eura za brojne projekte diljem županije. Naglasio je kako je Vlada Republike Hrvatske pod premijerom Andrejom Plenkovićem za financiranje manjih infrastrukturnih projekata uložila 256 milijuna eura iz nacionalnih sredstava, od čega je 26 milijuna eura završilo upravo u Osječko-baranjskoj županiji. – Danas smo podijelili 39 ugovora, a do sada je ove godine ukupno 48 ugovora određeno za Osječko-baranjsku županiju. Kada skupimo nacionalna i europska sredstva, zaista možemo biti iznimno zadovoljni i ponosni na sve ovo što smo učinili i u Županiji i Hrvatskoj, pogotovo kada znamo da nova financijska perspektiva predviđa alokaciju od 25 milijardi eura. To je ogroman iznos, ali i ogroman izazov za sve nas. U tomu će nam opet trebati pomoć i naših općina, gradova i županija kako bi osmislili projekte, kako bi sve vizije i ideje razvoja općina, gradova i županija uspjeli realizirati do kraja ovoga desetljeća. To će biti ogroman zamah za cjelokupnu Republiku Hrvatsku i upravo zbog toga pripremama pristupamo zaista ozbiljno – poručio je državni tajnik Domagoj Mikulić.

storyeditor/2024-04-26/festival_znanosti1.jpg Festival znanosti u đakovačkoj Gimnaziji A. G. Matoša Na Festivalu znanosti znanja i vještine testirao i gradonačelnik Đakova ugovori za novu fazu projekta Zaželi Đakovo Đakovu maksimalnih 1,5 milijuna eura za četvrtu fazu projekta Zaželi storyeditor/2024-03-11/dakovo_b_foto.jpg Uskrsnice u gotovini svim navedenim skupinama s prebivalištem na području Grada Đakova Uskrsnice za umirovljenike, nezaposlene i invalide ove godine od 30 do 60 eura