Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Apel Koprivničkog Komunalca

"Izbjegavajte lampaše i dajte prednost solarnim ili elektroničkim lampionima"

storyeditor/2024-07-19/groblje_A.jpg
Foto: Komunalac Komunalac je pokrenuo kampanju kojom građane pokušava odviknuti od gomilanja plastike na gradskom groblju Pri Svetom Duhu u Koprivnici te drugim grobljima kojima ta tvrtka upravlja
Lampaši koji su izloženi jakom suncu brzo se rastapaju te u doticaju sa suhim cvijećem, aranžmanima i travom mogu izazvati požar, kažu

Komunalac je pokrenuo kampanju kojom građane pokušava odviknuti od gomilanja plastike na gradskom groblju Pri Svetom Duhu u Koprivnici te drugim grobljima kojima ta tvrtka upravlja. No to nije sve. Ovih je dana posebno aktualno i paljenje svijeća i lampaša na groblju zbog iznimno visokih temperatura koje povećavaju rizik od izbijanja požara. Nedavno se dogodilo upravo to: poslijepodne je na gradskom groblju izbio požar.

Groblje bez plastike

Kako javljaju iz policije, došlo je do požara čempresa zbog zagrijavanja i zapaljenja lampaša koji su se nalazili u neposrednoj blizini. Ozlijeđenih nije bilo, a materijalna šteta utvrdit će se u odštetnom zahtjevu. Požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica. O svemu se odmah oglasio i Komunalac koji je još jednom uputio važan apel svim građanima.

– Pozivamo građane na pridržavanje svih preventivnih mjera zaštite od požara te molimo da se uslijed ljetnih vrućina i visokih temperatura izbjegava paljenje svijeća i lampaša na počivalištima najbližih kako ne bi došlo do zapaljenja. Lampioni koji su izloženi jakom suncu brzo se rastapaju te u doticaju sa suhim cvijećem, aranžmanima i suhom travom mogu prouzročiti pojavu otvorenog plamena. Preporučujemo da u ovim ekstremnim vrućinama koristite solarne ili elektroničke lampione kako bismo zaštitili gradsko groblje te isto tako spriječili gomilanje nepotrebnog otpada – rekli su tom prilikom u koprivničkome Komunalcu.

Slučaj požara na groblju Pri Sv. Duhu opet je, dakle, skrenuo pozornost na Komunalčevu akciju protiv plastike kojim se sve one koji redovito posjećuju grobna mjesta najmilijih poziva da plastično cvijeće zamijene teglama s prirodnim cvijećem.

– Osim tegla, prirodno cvijeće možete donijeti u staklenoj ili kamenoj vazi koja će uvijek biti tu za novo svježe cvijeće. Imate li za to prostora, sadnja cvijeća ekološki je najprihvatljivija za okoliš, a posađeno cvijeće ukrašavat će grob vaših najmilijih tijekom cijele godine. Posađeno cvijeće zahtijeva redovito zalijevanje, za koje možete iskoristiti kantu za zalijevanje koja se nalazi na gradskom groblju – ističu u Komunalcu.

Tvrtka se snažno zalaže za groblje bez plastike: "Odati počast mrtvima možemo i bez nepotrebnog gomilanja plastičnog otpada. Zato nekoliko savjeta: prirodno cvijeće umjesto plastičnog; zamijenite plastične lampaše staklenima; plastične grobne vijence zamijenite prirodnima."

Proširenje groblja

Osim toga, kako će postojeći kapaciteti Gradskog groblja bit popunjeni tijekom 2026. godine, Komunalac ove godine za proširenje gradskoga groblja planira izdvojiti 250.000 eura. Ove godine počinju radovi, a dovršetak se planira tijekom iduće godine.

Nakon izgradnje potrebne infrastrukture na parceli – a to su grobne staze, točionici za vodu, rasvjeta, pristupna cesta, ograda – počinje izgradnja grobnica i grobnih okvira. Izgradit će se ukupno 390 novih grobova, što će biti dovoljno za razdoblje od otprilike šest godina. Dodjela grobnih mjesta na novoj parceli krenut će početkom 2027. godine, nakon popune postojeće parcele.

storyeditor/2024-07-18/Semafor_-_betonka.jpg S realizacijom počinje dugo očekivani projekt Semaforizira se 'betonka', križanje će postati sigurnije storyeditor/2024-07-19/Mali_princ_2__1_.jpg Obilazak radova na izgradnji vrtića Mali princ Radovi teku po planu, otvaranje vrtića u proljeće storyeditor/2024-07-19/20230713105358_IMG_1983.jpg 26% ima djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane s 549 mil. € Poduzetnici ostvarili ukupni prihod od 2,1 milijardu eura