Izbornik
Naslovnica Gradovi Metković 385 pregleda
Gradsko vijeće Metkovića

Izborne liste: HNS 'najženskiji', HDZ-HSLS 'najmuškiji'

izbori
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Kazne iznose 40.000 kuna za predlagatelje na izborima za članove gradskih vijeća i županijskih skupština, odnosno 20.000 kuna za predlagatelje na izborima za članove općinskih vijeća prijete onima koji ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova i ne vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena

Što se tiče sedam kandidacijskih lista za Gradsko vijeće Grada Metkovića svi su poštivali 'Obvezatne upute o postupku kandidiranja za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave' u kojima u Točki 10. stoji da 'osjetna neuravnoteženost jednog spola postoji ako je zastupljenost jednog spola na kandidacijskoj listi niža od 40%“ te da se za to propisuju 'novčane kazne u iznosu od 40.000,00 kuna za predlagatelje na izborima za članove gradskih vijeća i županijskih skupština odnosno 20.000,00 kuna za predlagatelje na izborima za članove općinskih vijeća'.

Na svih sedam metkovskih lista žene su zastupljene preko 40%. 'Najženskija' je lista HNS-a s devet žena, od toga šest među prvih 10 te četiri među prvih pet na listi. 'Najmuškija' je HDZ-HSLS-ova sa sedam žena, od toga dvije među prvih 10 i nijednom među prvih pet na listi.

Aktualno Gradsko vijeće Grada Metkovića inače ima šest vijećnica tj. 35 % žena, što je na samoj granici jer da ih je sedam to bi bilo 41 %. 

- Procjenjujući realan odnos snaga među političkim opcijama u Metkoviću, čini se da bi broj žena u Gradskome vijeću mogao ostati približno isti. Naravno, to ovisi o pobjedničkoj listi, tj. o izboru gradonačelnika, jer će tada neki vijećnici i vijećnice morati biti zamijenjeni s onima niže na listi - ističu iz Grada Metkovića.

Kandidacijska lista grupe birača

Nositelj liste: Andrej Vištica

7 žena (5 među prvih 10, 2 među prvih 5)

 

Hrvatska demokratska zajednica - HDZ

Hrvatska socijalno-liberalna stranka - HSLS

Nositelj liste: Dalibor Milan, dipl. iur.

7 žena (2 među prvih 10, 0 među prvih 5

 

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati - HNS

Nositelj liste: Vinko Dragović

9 žena (6 među prvih 10, 4 među prvih 5)

 

Hrvatska stranka prava - HSP

Nositelj liste: Mario Galov

7 žena (4 među prvih 10, 1 među prvih 5)

 

Hrvatska seljačka stranka - HSS

Nositelj liste: Stipo Gabrić

8 žena (5 među prvih 10, 2 među prvih 5)

 

Most nezavisnih lista - Most

Nositeljica liste: Katarina Ujdur

7 žena (4 među prvih 10, 2 među prvih 5)

 

Socijaldemokratska partija hrvatske - SDP

Hrvatska stranka umirovljenika - HSU

Nositelj liste: Krešimir Kuran, prof.

7 žena (5 među prvih 10, 3 među prvih 5)