Izbornik
Naslovnica Gradovi
Financiranje iz fondova EU

Izletište, vidikovac, poučna staza i Geo centar za turistički razvoj Moslavačke gore

1/3
Foto: Grad Kutina
Cilj je dobiti UNESCO-ov status geoparka za Moslavačku goru

Turistička zajednica grada Kutine, uz veliku potporu Grada Kutine i tima za Moslavačku goru, radi na pripremi projekata za turistički razvoj Moslavačke gore, čija će realizacija omogućiti dostupnost šume većem broju korisnika, usmjeriti ih na ciljano korištenje prostora, osigurati sadržaje i posjetiteljsku infrastrukturu te povećati atraktivnost područja.

Novi dvori oživjeli prošlost u povodu 162. godišnjice smrti hrvatskog bana Josipa Jelačića Zaprešić žele približiti gostima kao zanimljivu vikend-destinaciju

Veliki regionalni cilj

Nova ulaganja zasigurno će pridonijeti i velikom regionalnom cilju, ostvarivanju UNESCO-ova statusa geoparka za Moslavačku goru. Na prezentaciji u vijećnici Grada Kutine arhitektica Ines Mravunac Sužnjević iz Studija Panoramis d.o.o. prezentirala je idejna rješenja za projekt Izletište Mikleuška, projekt Vidikovca Vis, te izvedbeni projekt poučne staze Crkveni jarak. Arhitektica Vedrana Kocijan iz Studia Nexar d.o.o. prezentirala je idejno rješenje za projekt Interpretacijski i Geo centar Moslavačke gore.

– Realizacija idejnih rješenja odvijat će se sukladno financijskim mogućnostima, a ona se planiraju za natječaje u sljedećem razdoblju EU fondova 2021. – 2027. Projekt poučne staze Crkveni jarak u fazi je provedbe, a financira se putem natječaja 8.5.2. za uspostavu i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture – rečeno je na prezentaciji.

POSJET MINISTRA Cilj je jednosmjenska nastava

Idejnim projektom uređenja izletišta Mikleuška predloženo je uređenje prostora uz jezero, koji je ujedno i početna točka obilaska poučne staze Crkveni jarak, te uspostava popratnih turističkih sadržaja nužnih za promociju i prepoznatljivost Regionalnog parka Moslavačka gora. Sljedećim idejnim projektom daje se prijedlog uređenja vidikovca Vis zanimljivim edukativnim i izletničkim elementima, a to uključuje i idejno rješenje velikog atraktivnog vidikovca za koji se treba ispitati moguća lokacija postavljanja.

Idejnim projektom Interpretacijski i Geo centar Moslavačke gore predlaže se adaptacija postojećeg objekta ili gradnja novog centra na prostoru stare škole u Krajiškoj Kutinici. Projekt predviđa i uređenje velikog dječjeg edukativnog parka za potrebe škole u prirodi uz popratne sadržaje.

POBJEDA U PRVOM KRUGU Zlatko Babić na čelu Kutine i iduće 4 godine

Na natječaje EU

– Spomenuta idejna rješenja bit će prijavljena na natječaje EU u idućem razdoblju te se nadamo njihovoj realizaciji u što skorijem vremenu – rekla je direktorica TZ Grada Kutine Ivana Grdić, ujedno i novoizabrana dogradonačelnica.