Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Novi dvori oživjeli prošlost u povodu 162. godišnjice smrti hrvatskog bana Josipa Jelačića

Zaprešić žele približiti gostima kao zanimljivu vikend-destinaciju

1/2
Foto: TZ Zaprešić
Imanje je bilo vlasništvo banove obitelji do 1934., kada je umrla njegova nećakinja Anka Jelačić

Zaprešićki Novi dvori bana Jelačića ponovno su oživjeli prošlost u duhu 19. stoljeća. Povodom 162. obljetnice smrti bana Josipa Jelačića, Turistička zajednica grada Zaprešića organizirala je prigodni program za sve generacije, kako bi posjetitelji bolje upoznali bana, njegovu obitelj i imanje Novih dvora.

KLASIKA U ZAPREŠIĆKIM NOVIM DVORIMA Šetnja uz glazbu Zagrebačke filharmonije

Zabava za najmlađe

Najmlađi posjetitelji tako su imali priliku vratiti se na jedan dan na imanje bana i kroz različite uloge i zadatke sudjelovati u svakodnevnim poslovima vrtlara, vinogradara, seljaka, kuharice, dame i plemića. Morali su biti snalažljivi kako bi riješili sve što su radile osobe koje su živjele i radile na imanju, a sve kako bi naučili kako je funkcioniralo to veliko gospodarstvo. Predstavljen je i edukativno-zabavni vodič za najmlađe posjetitelje Novih dvora i projekt “Dođi u Zaprešić”.

– Zadovoljstvo mi je što mogu najaviti projekt “Dođi u Zaprešić” kojim želimo Zaprešić približiti kao zanimljivu ljetnu vikend destinaciju uz različita događanja, tematske kostimirane ture, glazbene spektakle na otvorenom, kao i brojne druge sadržaje koje ćemo nuditi tijekom ljetnih mjeseci. Želimo našim posjetiteljima ispričati priču o banu Jelačiću, zaprešićkim dvorcima, jezeru, prekrasnoj prirodi, ali i sjajnoj gastronomiji – rekao je Toni Ganjto, direktor TZ-a grada Zaprešića.

Foto: TZ Zaprešić

Prigodom obilježavanja 162. obljetnice smrti bana Jelačića gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk je rekao da će posebnu počast velikanu hrvatske povijesti, banu Jelačiću, odati obnovom cijelog posjeda Novih dvora za koju je spremna dokumentacija za projekt vrijedan 140 milijuna kuna.

– Tim projektom razvoj našeg grada, gospodarstva i turizma dobit će novi zamah i dodanu vrijednost kao najbolje uređeni takav kompleks na području cijele Hrvatske, pa i šire – rekao je gradonačelnik Turk.

U povodu 162. obljetnice smrti bana Josipa Jelačića Hrvatska pošta je 20. svibnja pustila u optjecaj nove poštanske marke. Riječ je o 50.000 primjeraka u sklopu kolekcije “Dvorci Hrvatske”. Autor novih poštanskih marki s četiri hrvatska dvora je zagrebački dizajner Dean Roksandić. Vrijednost svake pojedinačne marke iznosi 3,30 kuna. Kako navode u Hrvatskoj pošti, posjed Novih dvora utemeljen je 1611. u sklopu Susedgradsko-stubičkog vlastelinstva. Od tada do sredine 19. stoljeća promijenili su se brojni vlasnici, poznata plemićka prezimena – Zrinski, Čikulin, Sermage, Festetić i Erdödy. Godine 1852. od Aleksandra Erdödyja dvorac kupuje tadašnji hrvatski ban Josip Jelačić.

Ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje na području grada Za cjelodnevnu nastavu do 2027. godine novi dodatni prostori

Za hrvatski narod

Imanje je bilo vlasništvo njegove obitelji do 1934., kada je umrla banova nećakinja, grofica Anka Jelačić, posljednji potomak obitelji. – Posjed je ostavila hrvatskom narodu, osnovavši četiri zaklade s dobrotvornim svrhama. S Drugim svjetskim ratom nestale su zaklade, ali i kontinuitet života u dvorcu, koji se nalazi samo 18 kilometara od Zagreba. Od tada do danas pokušava se dvorcu i dvorskom sklopu vratiti život u nekom suvremenom obliku.

Dvorac, s pratećim gospodarskim zgradama, svjedoči o povijesti dugoj tri i pol stoljeća. U dolini ispod srednjovjekovnoga plemićkoga grada Susedgrada sagrađena je nakon 1671. kurija nazvana Novi dvori. Kurija je poslije ugrađena u zapadni dio današnjeg dvorca, koji je poprimio konačan izgled sredinom 19. stoljeća, s obilježjima neogotičkoga historicizma. Tada je uređen i pejsažno-romantičarski perivoj. Dvorac se nije mijenjao tijekom 83 godine u posjedu obitelji Jelačić, koja je čuvala uspomenu na bana – navodi se u opisu. Ban Jelačić umro je u Zagrebu 20. svibnja 1859. godine, poslije duge i teške bolesti. Posljednji ispraćaj održan je 26. svibnja. Pokopan je u Novim Dvorima, u kapeli Sv. Josipa.