Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje na području grada

Za cjelodnevnu nastavu do 2027. godine novi dodatni prostori

Foto: Grad Zaprešić
Središnji državni ured za demografiju i mlade uručio je ugovor o sufinanciranju uvjeta u vrtićima

Uz energetski obnovljenu i dograđenu Osnovnu školu Ljudevita Gaja na području grada Zaprešića ulagalo se i u dogradnju OŠ Kupljenovo te u gradnju pripadajuće sportske dvorane i novu trodijelnu dvoranu OŠ A. Augustinčića. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obišao je školu u Kupljenovu i novu dvoranu u Zaprešiću. Programom obrazovne reforme predviđa se da će do 2027. biti postavljeni uvjeti za odvijanje obvezne jedne predškolske godine kao i cjelodnevna nastava.

POTICANJE PODUZETNIŠTVA Ministrica Nataša Tramišak posjetila Našice: I učenici će kreirati nove ideje kako bi iskoristili fondove EU

Novac iz EU

– Nova će omotnica za razdoblje od 2021. do 2027. donijeti 7,5 milijardi kuna za znanost, obrazovanje i istraživanje, od čega će najveći dio toga ići u obrazovanje. Dio će biti namijenjen gradnji novih obrazovnih objekata, a to će vjerojatno biti najveća škologradnja u Hrvatskoj. Izuzetno mi je drago vidjeti ovakve objekte kao što su na području Zaprešića koji pokazuju da će se plan razvoja odgoja i obrazovanja moći održati. Kada imate prekrasnu sinergiju između lokalnih vlasti i države te ravnatelje koji znaju što je njihovim učenicima potrebno, onda imamo ovakve impresivne objekte – rekao je ministar Fuchs. Kako bi se ostvario cilj da se do 2027. prijeđe na jednosmjensku nastavu, važno je sagraditi dodatne prostore.

– Vjerujemo kako ćemo u Zaprešiću u idućim godinama dobiti još jednu osnovnu školu, a znajući za novu financijsku omotnicu od 2021. do 2027., računamo i na europska sredstva. Mislim da je sazrelo vrijeme jer u omotnici za to razdoblje od 2014. do 2020. izgradnja obrazovnih objekata nije bila ugovorena EU programom, ali sada sam siguran da će naša nova škola biti građena europskim novcima – rekao je gradonačelnik Željko Turk i dodao da za obnovu škola i izgradnju novih dvorana izdvajaju velik dio gradskog proračuna.

PROJEKT IZGRADNJE ŽUPANIJSKE PROMETNICE BESTOVJE – ZAPREŠIĆ Most na Savi početak je velikog projekta

Solarna elektrana na krovu

– Valja napomenuti da smo u izgradnji ove dvorane koristili moderne tehnologije tako se na krovu dvorane nalazi solarna elektrana koja će davati ovom objektu toplinsku i električnu energiju, a višak prodavati u sustav HEP-a – rekao je.

U Zaprešiću je počela gradnja novog vrtića za deset vrtićkih grupa, što će roditeljima omogućiti da rade, djeci da se druže s vršnjacima i uče, a bit će, najavljeno je, potrebe i za novim odgajateljima i ostalim osobljem. Središnji državni ured za demografiju i mlade Zaprešiću je uručio Ugovor o sufinanciranju projekta usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima te time dodijelio financijska sredstva u iznosu od 114.945 kuna. Gradonačelnik Željko Turk rekao je da je taj novac stigao dolaze u simboličnom trenutku u kojem je počela gradnja novog objekta vrtića i dodao da Grad koji ulaže u mlade, zapravo ulaže u budućnost. Grad Zaprešić je peti po prirodnom prirastu stanovništva.