Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
POTICANJE PODUZETNIŠTVA

Ministrica Nataša Tramišak posjetila Našice: I učenici će kreirati nove ideje kako bi iskoristili fondove EU

Foto: Grad Našice
Uz našičku, projekt “U školi otvorene kohezije” provodi se u još 10 škola u Hrvatskoj

Ministrica Nataša Tramišak posjetila je Našice, a glavni razlog bio je potpisivanje ugovora o suradnji na projektu “U školi otvorene kohezije” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Srednje školi Isidora Kršnjavoga Našice.

PROGRAM “INFORMIRAJ I AKTIVIRAJ" Radionice za kvalitetniji i zdraviji život starijih osoba

Postaju konkurentniji

Projekt se provodi u još 10 škola u Hrvatskoj, a srednjoškolci će diljem države tako imati prilike biti partneri Ministarstvu i raditi na istraživanju o kvaliteti provedbe projekata u njihovoj lokalnoj zajednici.

– Projekt “U školi otvorene kohezije” proveden lani u RH imao je važne rezultate u edukaciji i podizanju svijesti upravo srednjoškolaca kako bismo kreirali već u ovoj fazi njihova razvoja neke nove ideje i mogućnosti koje nam pružaju EU fondovi. Vidimo tu suradnju i putem ovog interdisciplinarnog projekta, upravo kad je riječ o njihovoj kreaciji, istraživanju i primjeru nekih europskih projekata ili projekata koji su se proveli ovdje. Učenici mogu vidjeti kako izgleda projektno razmišljanje te što zapravo znači EU projekt i što se njime može postići – objasnila je ministrica Nataša Tramišak.

– Naša škola ovakvim interdisciplinarnim projektima može osnažiti konkurentnost svojih učenika da bismo bolje razumjeli fondove i da bi mlade generacije što bolje iskoristile mogućnosti koje nam se otvaraju. Škola je sudjelovala u brojnim projektima te je vidljivo kako pametnim odabirom projekata i pametnim ulaganjima u obrazovanje osposobljavanjem učenika i nastavnika za sudjelovanje u projektima sigurno možemo doprinijeti razvoju našeg društva. Ovo je lijepa priča koja doprinosi kulturi komuniciranja, kulturi gospodarenja resursima koje naša domovina ima – izjavio je Željko Filjak, ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga.

Gradonačelnik Josip Miletić čestitao je našičkoj srednjoj školi na ugovoru s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU.

– Uvjeren sam da ćemo edukacijom mladih i stvaranjem novih uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta potaknuti korištenje europskih sredstava za razvoj grada i Osječko-baranjske županije – poručio je Miletić.

Sastanak predstavnika Kutine, Novske i Ivanić-Grada s upravom HŽ-a U pripremi 575,5 milijuna eura vrijedni radovi na pruzi Dugo Selo – Novska

Novi zgrada Doma zdravlja

Ministrica Tramišak obišla je i nedavno izgrađenu zgradu Doma zdravlja u Našicama te radove na središnjem gradskom trgu u sklopu obnove kulturne baštine.

Nova zgrada Doma zdravlja napravljena je kroz projekt Osječko-baranjske županije.

– Još uvijek nismo uselili u zgradu Doma zdravlja, a planiramo useljenje kada se smanje brojke oboljelih od COVID-19. No, zgrada nam je došla u pravo vrijeme kako bismo iskoristili kapacitete u slučaju povećanja bolesnih u Našicama. Trenutno je zgrada u funkciji cijepljenja protiv koronavirusa – kazao je Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja OBŽ.

Pri obilasku radova na trgu, Ministrica Tramišak izjavila je kako će taj projekt podići turističku atraktivnost Našica i otvoriti nove mogućnosti za daljnji razvoj turizma. Gradonačelnik Miletić podsjetio je, pak, kako je riječ o investiciji od čak 100 milijuna kuna.

– U Gradu Našicama u protekle četiri godine kroz projekte je realizirano 600 milijuna kuna ulaganja u suradnji sa županom Ivanom Anušićem, premijerom Plenkovićem te Ministarstvom regionalnog razvoja. Projektom obnove kulturne baštine postići će se uređenje starih i dotrajalih objekata i podići turistička vrijednost grada – rekao je Miletić. Istaknuo je kako se kroz projekte svake godine generiraju i nova radna mjesta