Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
grad zadar

Izložba 'Kraj Prvog svjetskog rata u Zadru' dojmila posjetitelje

Otvorena izložba na temu kraj Prvog svjetskog rata u Zadru
1/11
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Stogodišnja obljetnica Prvoga svjetskog rata obilježava se od 2014. do 2018. diljem Europe kao podsjetnik na tragediju koja je zadesila stari kontinent

Povodom obljetnice 100 godina završetka Prvog svjetskog rata, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Zavod za povijesne znanosti u Zadru, Sveučilišta u Zadru - Odjel za povijest i Državni arhiv u Zadru organizirali su znanstveni skup pod nazivom Završetak 1. svjetskog rata u Dalmaciji.

1/11 Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Skup se održao 5. studenoga 2018. s početkom u 9 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a povodom toga otvorena je i izložba dokumenata i fotografija na temu kraj Prvog svjetskog rata u Zadru koja je postavljena u izložbenoj dvorani Državnog arhiva.

Sajam antikviteta u Zadru sajam antikviteta u zadru Sa sajmom antikviteta do upoznavanja hrvatske prošlosti

Stogodišnja obljetnica Prvoga svjetskog rata obilježava se od 2014. do 2018. diljem Europe kao podsjetnik na tragediju koja je zadesila stari kontinent. U toj tragediji sudjelovala je i Hrvatska odnosno pokrajina Dalmacija koja je (od 1814. do 1918.) pripadala austrijskom dijelu zajedničke države Austro-Ugarske Monarhije.

Znanstvenim skupom obradile su se dvije osnovne tematske cjeline: civilni i vojni aspekt rata u pokrajini Dalmaciji.

Maslina iz srednjeg brončanog doba U Pašmanskom kanalu pronašli koštice maslina stare 3500 godina