Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
moguće ju je posjetiti do 30.11.2018.

Izložba posvećena Teodoru Talowskom, jednom od najznačajnijih poljskih arhitekata

Foto: Istarska županija
Talowski je poznat i kao poljski Gaudi, a razlog tome što je izložba otvorena upravo u Rovinju jest vila koju je Talowski projektirao za poljskog grofa Milevskog, ljubitelja umjetnosti

U Multimedijalnom centru - MMC Rovinj jučer je svečano otvorena izložba "Teodor Talowski u Rovinju", u organizaciji Istarske županije i Regije Malopolske te Pučkog otvorenog učilišta Rovinj. Županija Małopolska i Istarska županija partnerske su regije od 2013. godine i surađuju na brojnim projektima.

Ova je izložba posvećena Teodoru Talowskom, jednom od najznačajnijih poljskih arhitekta kraja XIX. i početka XX. stoljeća. Talowski je projektirao brojne crkve, kapele, stambene zgrade i zgrade javne namjene u Srednjoj i Istočnoj Europi, ali i na Jadranu. Njegovo stvaralaštvo u duhu eklektičkog modernizma iskazuje povezanost sa secesijom i historicizmom.

Izložbom je odano priznanje Davidu Meiselu David Meisel zadužio Zoru i Karlovac Izložba o slavnom dirigentu ubijenom u ustaškom logoru

Talowski je poznat i kao poljski Gaudi, a razlog tome što je izložba otvorena upravo u Rovinju jest vila koju je Talowski projektirao za poljskog grofa Milevskog, ljubitelja umjetnosti, a nalazi se na otoku Sv. Katarine u Rovinjskom zaljevu.

Izložbu je uvodnim riječima otvorila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja Dubravka Svetličić, nakon čega je zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom između Istarske županije i Regije Malopoljska iskazao pročelnik Odjela za kulturu i nacionalnu baštinu Krzysztof Markiel.

Svečanom otvorenju izložbe prisustvovali su i predstavnici Istarske županije pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica i v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić.

Drava Art Biennale Drava Art Biennale Interaktivna izložba o vodi kao javnom dobru

O samoj ideji i temi izložbe "Teodor Talowski u Rovinju" govorio je kurator i autor izložbe Tadeusz Bystrzak, prikazavši projekciju svog filma "2 kwartał Talowskiego" i predstavivši i svoju knjigu o Talowskom koja je u Poljskoj proglašena knjigom godine.

Nakon uvodnog dijela posjetitelji su mogli razgledati fotografije zgrada Talowskog te uživati u koncertu na klaviru dvoje mladih umjetnika s pulske Muzičke akademije, Ane Žalac i Andree Rojnića.

Izložbu je moguće posjetiti do 30.11.2018.

Stalna izložba u samostanu u Pagu Otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti u Pagu Izložena i neprocjenjiva djela stara sedam stoljeća