Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti u Pagu

Izložena i neprocjenjiva djela stara sedam stoljeća

Stalna izložba u samostanu u Pagu
1/12
Foto: Zadarska županija
Geslo “ora et labora” koludrice nikad nisu shvaćale olako. Još u 16. stoljeću one su osnovale školu za djevojčice i učile ih šivati čipku. One su utemeljile i prvi dječji vrtić u Pagu - istaknuo je župan Božidar Longin

Godine gospodnje 1318. Juran i Milica Pogančić sjeveroistočno od Velike crkve u starome Pagu podignuli su samostan za benediktinke i crkvu u čast sv. Margarite, djevice i mučenice. Izgradnjom samostana počela je i povijest paških benediktinki – koludrica, koje će sljedećih sedam stoljeća vrijedno raditi, moliti, brinuti se o potrebitima, čuvati pašku kulturno-povijesno-duhovnu baštinu. U povodu 700. obljetnice osnutka samostana, u sklopu programa obilježavanja Europske godine zaštite kulturne baštine, u njihovu paškom samostanu svečano je otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti, izloženi su eksponati koje su one stoljećima čuvale.

Župan Božidar Longin s premijerom Plenkovićem u Kini Župan Božidar Longin s premijerom Plenkovićem boravio u službenom posjetu Kini ‘Kineze jako zanima Hrvatska i naši vatreni, prava su nam prilika za produljenje sezone’

– Naša zajednica je institucija koja je zbog svoga stoljetnog kontinuiteta živi spomenik. Ovo je novo poglavlje za život našeg samostana – kazala je pokretačica projekta časna sestra Ana Benedikta.

Istaknula je da projekt još nije dovršen jer trebaju još raditi na suvenirnici i sakupljati sredstva za lift pa se nadaju da će im šira zajednica i dalje pomagati.Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na iznimno značenje ovih duhovnih žena.

Foto: Zadarska županija

– Blago koje se tu čuva daleko prelazi naše nacionalne okvire. Vi ste zaslužne i za dva registrirana fenomena kulturne baštine – čipku i tradiciju pripreme paškog baškotina stariju od 300 godina – kazala je ministrica.

– Geslo “ora et labora” koludrice nikad nisu shvaćale olako. Još u 16. stoljeću one su osnovale školu za djevojčice i učile ih šivati čipku. One su utemeljile i prvi dječji vrtić u Pagu. U Drugom svjetskom ratu brinule su se o siromašnima i djeci, u Domovinskom ratu svoj su doprinos dale prikupljanjem pomoći. S ponosom mogu reći da je u ovom projektu Zadarska županija pomogla u okviru svojih skromnih mogućnosti. A potpisan je i ugovor za Kulturnu rutu putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa ZŽ-a i u sklopu tog projekta bit će uređena i crkva sv. Marije u starom gradu – rekao je župan Božidar Longin.

Foto: Zadarska županija

Autor postava je Željko Kovačić, a izložio je vrijedne relikvijare, slike, kipove i druga djela, među kojima su i skulptura svete Margarite iz 14. stoljeća, slika “Bogorodica s Djetetom” iz 15. stoljeća, skulptura “Bogorodica s Kristom i jabukom” te relikvija trna Kristove krune. Vrijednost zbirke je neprocjenjiva, a neki eksponati datiraju u 13. i 14. st.      

Potpis ugovora za Kulturnu rutu Ugovor o bespovratnim sredstvima za Rutu putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Kaštel Benković, Rimska Villa i Crkva u Pagu na kulturnoj ruti Nagrade HGK Priznanja HGK Ilirija, HSTEC i Lipić d.o.o. najbolje tvrtke u Zadarskoj županiji